Index Vakbarát Hírportál

A koronavírus-járvány őszi és téli hullámaira készítené fel a tagállamokat az Európai Bizottság

2022. szeptember 3., szombat 07:04

Az európai esetszámok emelkedésének elkerülése miatt több új intézkedést is javasolt az Európai Bizottság, amelyet a tagállamoknak az újbóli járványhullámok elkerülése miatt kellene betartania.

Több intézkedést is javasolt pénteken az Európai Bizottság, melyek az oltási kampányok fokozására és az egészségügyi rendszerek felkészítésére irányulnak. A cél, hogy el lehessen kerülni a koronavírus-fertőzés európai esetszámainak újbóli emelkedését – adta hírül az MTI.

A brüsszeli testület közleményében hangsúlyozta: a tagállamoknak újabb stratégiákat kell kidolgozniuk azért, hogy gyorsan, tartósan és hatékonyan tudjanak reagálni a koronavírus-járvány hűvösebb időszakban ismételten várható erősödésére.

A tagállamok oltási programjaik összehangolása korlátozni fogja az egészségügyi rendszerekre nehezedő nyomást, a gazdaságok zavarait és a társadalom előtt álló kihívásokat – írták.

Az Európai Bizottság mindemellett javasolta, hogy a tagállamok indítsanak kampányt a koronavírus elleni első és második oltás, valamint az emlékeztető - azaz harmadik és negyedik - oltások felvételre.

A tagállamoknak kiemelten kell kezelniük a harmadik és negyedik oltások beadását a 60 évesnél idősebbek, valamint a koronavírus okozta betegség kockázatának különösen kitettek számára – húzták alá.

A tagállami hatóságok számára elegendő logisztikai kapacitást is biztosítani kell az oltások beadásához.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, az előző hét adatai alapján közzétett statisztikák szerint Magyarországon 12 157 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a betegség szövődményeibe 100 ember halt bele.

A beoltottak száma 6 416 363 fő, közülük 6 202 522 fő a második, 3 894 442 fő a harmadik, 334 870 fő már a negyedik oltását is felvette

Rovatok