Index Vakbarát Hírportál

A cseh külügyminiszter szerint Orbán Viktor miatt nem működik a V4

2022. szeptember 3., szombat 17:53

A cseh külügyminiszter szerint „a volt elnök baromságokat beszél”, amikor azt mondja, hogy a csehek bontották fel a V4-eket, mivel úgy véli, az Orbán Viktor miatt nem működik már.

Jan Lipavský cseh külügyminiszter szerint „baromság” a volt elnök, Andrej Babiš azon állítása, miszerint Petr Fiala kormánya bontotta fel a V4-eket. A külügyér szerint erről a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor tehet.

Micsoda baromság, már bocsánat. A V4-ek nem működnek, mert az Orbán-féle Magyarország más utat választott Ukrajna támogatásában, mint Lengyelország, Csehország és Szlovákia

– fogalmazott a külügyminiszter az Idnes nevű lapnak.

A beszámoló szerint míg főként Lengyelország és Csehország a három balti állammal együtt az ukrajnai agresszió miatti oroszellenes szankciók fő mozgatórugói, és lehetőség szerint próbálnak segíteni a megtámadott Ukrajnán, addig Magyarország megtagadta a fegyverszállítások átengedését az ország területén.

Jan Lipavský szerint Csehország előbb-utóbb megállapodik az Európai Unióval valamilyen kompromisszumban, ugyanakkor úgy véli, nem véletlen, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Tomio Okamura szélsőjobboldali politikussal fotózkodik Prágában.

A külügyér szerint Andrej Babiš miniszterelnöksége alatt Csehország hagyta magát bábként vezetni Magyarországról.

Ez nem Csehország szuverén politikája. Andrej Babiš nem folytatott szuverén politikát, nem kell hogy Orbán vezessen minket

– fogalmazott Jan Lipavský. Majd hozzátette: „Petr Fialának nincsenek bábjátékosai, ahogy nekem sincsenek.”

(Borítókép: Jan Lipavský. Fotó: Thierry Monasse / Getty Images)

Rovatok