Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin nem fogadja Orbán Viktort

2022. szeptember 3., szombat 10:44

A Kreml nem tervez találkozót Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök között, erről Dmitrij Peszkov szóvivő számolt be. A magyar kormányfő szombat reggel utazott el Moszkvába, hogy lerója kegyeletét a nemég meghalt egykori szovjet államfő, Mihail Gorbacsov ravatalánál.

Csak Mihail Gorbacsov temetésén vesz részt Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvában, az ugyanakkor nem merült fel, hogy a magyar kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzon. Erről Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője beszélt a RIA Novosztyi orosz hírügynöksgének.

Magas rangú nyugati vezetők részvételével kapcsolatban eddig nem érkezett információ. Olaf Scholz német kancellár korábban elmondta, hogy nem kapott meghívót Mihail Gorbacsov temetésére, míg elődje, Angela Merkel térdsérülésre hivatkozva maradt távol.

A Deutsche Welle beszámolója szerint Franciaország, valamint az Egyesült Államok nagyköveti szinten képviselteti magát az eseményen.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, Orbán Viktor szombat reggel Moszkvába utazott, hogy lerója kegyeletét Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő ravatalánál.

A volt államfőt és pártfőtitkárt a moszkvai Novogyevicsi temetőben helyezik végső nyugalomra, előtte a nyilvános szertartás a moszkvai Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában lesz.

A magyar delegáció tagja Deutsch Tamás fideszes politikus, Schmidt Mária történész, Orbán Balázs politikai igazgató és Kónya Imre ügyvéd, politikus is. 

(Borítókép: Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin  2018. szeptember 18-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok