Index Vakbarát Hírportál

Visszatért otthonába az elüldözött Srí Lanka-i elnök

2022. szeptember 3., szombat 05:57

Hazatért péntek este az emigrációból Gotabaja Radzsapaksza korábbi Srí Lanka-i elnök – jelentették a hírügynökségek a colombói repülőtér illetékeseire hivatkozva.

A politikus Bangkokból Szingapúron át érkezett helyi idő szerint péntek éjféltájban a colombói Bandaranaike nemzetközi repülőtérre. Gotabaja Radzsapaksza július 13-án menekült el a szigetországból felesége és két testőre kíséretében a légierő egyik gépével, miután kormányellenes tüntetők megrohamozták az elnök otthonát és hivatalát, valamint a miniszterelnöki rezidenciát. Lemondását már Szingapúrból küldte el.

Thaiföldre két héttel később utazott. Srí Lanka hónapokon át történelme legsúlyosabb gazdasági válságát élte, amely rendkívül határozott tiltakozó megmozdulásokat váltott ki, és végül az elnök lemondásra kényszerült bátyjával, a volt miniszterelnökkel együtt – írja az MTI.

A csődben lévő ország helyzetét tovább súlyosbította a koronavírus-világjárvány és az ukrajnai háború, de sokan a valaha nagyhatalmú Radzsapaksza-családot tartották felelősnek a rossz gazdasági helyzetért.

Bár Radzsapaksza thaiföldi vízuma kilencven napos tartózkodást tesz lehetővé, és még nem járt le, a politikus inkább a hazatérés mellett döntött feleségével, testőrével és asszisztensével együtt. A Srí Lanka-i törvények értelmében egykori elnökként testőröket, járművet és lakhatást biztosítanak neki.

A 73 éves politikus lemondásával elveszítette mentelmi jogát, így hazatértével újra megindíthatják ellene azokat a korrupciós pereket, amelyeket 2019-es hivatalba lépésével felfüggesztettek.

Rovatok