Index Vakbarát Hírportál

Trump olyan válaszra készül, amilyet még soha senki nem látott

2022. szeptember 4., vasárnap 08:34

Donald Trump szombaton a pennsylvaniai nagygyűlésen az állam ellenségének nevezte Joe Bident, reagálva ezzel az amerikai elnök azon kijelentésére, miszerint Trump és támogatói köre aláássa az amerikai demokráciát.

Az augusztus 8-i razzia óta először jelent meg nagy nyilvánosság előtt Donald Trump, szombaton a pennsylvaniai nagygyűlésen vett részt az Egyesült Államok 45. elnöke, ahol kijelentette, hogy a Mar-a-Lago-i rezidenciáján történt házkutatás az igazságszolgáltatás megcsúfolása volt – írja a France24.

Trump ismételten példaként érvelt a floridai házában történt rajtaütésszerű házkutatással, amely szerinte jól mutatja, hogy mekkora veszély fenyegeti az amerikai szabadságjogot. Kijelentette, hogy ez volt az Egyesült Államok történelmének egyik legmegdöbbentőbb hatalommal való visszaélése. Mondta ezt annak ellenére, hogy a régóta létező protokollok szerint az igazságügyi minisztérium és az FBI a Fehér Háztól függetlenül jár el.

Az exelnök megnyugtatott mindenkit, aki a Wilkes-Barre városában rendezett „Save America” (azaz Mentsük meg Amerikát) rendezvényen részt vett, hogy nem hagyja annyiban a dolgot, és 

olyan válaszra készül, amilyet még soha senki nem látott.

Mi szülte Trump szavait?

Természetesen reagált Biden e heti beszédére is, amelyben az elnök azt mondta, hogy elődje és republikánus támogatói olyan szélsőségességet képviselnek, amely a köztársaság alapjait fenyegeti.

Az elnök csütörtökön Philadelphiában, az amerikai demokrácia bölcsőjében tartott beszédében rendkívüli támadást intézett azok ellen a republikánusok ellen, akik elfogadják Trump „Make America Great Again” ideológiáját (Tegyük naggyá újra Amerikát), valamint arra kérte saját támogatóit, hogy vegyék fel a kesztyűt a „nemzet lelkéért vívott csatában”.

Trump szerint ez volt a leggonoszabb, leggyűlöletkeltőbb és legmegosztóbb beszéd, amelyet amerikai elnök valaha is elmondott, majd nemes egyszerűséggel megállapította, hogy Biden az állam ellensége.

(Borítókép: Donald Trump 2016. december 9-én. Fotó: Drew Angerer/Getty Images)

Rovatok