Index Vakbarát Hírportál

Két és fél tonna kokaint foglaltak le egy Costa Rica-i gyümölcskonténerben

2022. szeptember 4., vasárnap 11:01

A Costa Rica-i rendőrség a Karib-tenger partján fekvő Moín egyik teherterminálján 2,5 tonna kokaint foglalt le egy Belgiumba tartó gyümölcskonténerben.

A helyi biztonsági hatóságok fedezték fel a drogszállítmányt egy gyümölcskonténerben, amelyet Belgiumba szállítottak volna – közölte az MTI a Costa Rica-i közbiztonsági minisztérium Twitter-bejegyzésére hivatkozva.

A Costa Rica-i hatóságok eddigi legnagyobb drogfogása 2020-ban történt, amikor Moínban 5,8 tonna Hollandiába szánt kokaint füleltek le.

A drogkartellek jelentős mennyiségű kokaint csempésznek Dél-Amerikából Közép-Amerikán keresztül az Egyesült Államokba vagy Európába különböző szállítási útvonalakon keresztül.

Változatlanul Kolumbia az első számú kokaintermelő

A Csendes-óceán és a Karibi-tenger által övezett stratégiai térségben fekvő Kolumbia továbbra is a kokain egyik legnagyobb előállítója a világon: évente 910 tonnát termelnek a dél-amerikai országban. Mintegy 169 ezer hektáron termesztenek kokacserjéket, amelyeknek szárított leveleit a perui és bolíviai indiánok évszázadok óta rágják élénkítőszerként.

A levélből kivonható kokain azonban erős és illegális kábítószer. A legnagyobb mennyiség ebből a drogból az Egyesült Államokba jut el különböző rejtett utakon.

Rovatok