Index Vakbarát Hírportál

Kicsit megpiszkálta az újságíró a vadászgépeladások ügyét, 22 évet kapott

2022. szeptember 5., hétfő 17:44

Egy orosz bíróság hétfőn 22 év börtönbüntetésre ítélt egy volt újságírót hazaárulásért, miután az ügyészek szerint államtitkokat fedett fel. Támogatói szerint az ítélet kemény büntetés, amely a médiaszabadság hiányát mutatja Oroszországban.

Ivan Szafronovot, a Kommerszant és a Vedomosztyi újságok egykori riporterét, aki médiakarrierje után az orosz űrügynökség vezetőjének tanácsadója lett, 2020-ban letartóztatták, és titkos információk nyilvánosságra hozatalával vádolták – írja a Reuters.

Pedig csak a munkáját végezte

Szafronov ügyvédjei természetesen egyből közölték, hogy fellebbeznek az ítélet ellen. Támogatói szerint az ügy megtorlás az orosz nemzetközi fegyverüzletek részleteit feltáró tudósításaiért. A tárgyalóterem előtt felszólalva Dmitrij Katcsev, Szafronov ügyvédje azt mondta, hogy szinte elakadt a szava az ítélet hallatán.

Szafronov 22 évet kapott újságírói tevékenységéért. Szeretném, ha mindannyian, akik most rám néznek, elgondolkodnának azon, hogy érdemes-e ebben a szakmában maradni, ha valaki 22 évet kapott azért, mert a munkáját végezte

– mondta újságíróknak.

Pavel Csikov emberi jogi ügyvéd szerint az ítélet „kegyetlen, szemléletesen kegyetlen büntetés, amely jól példázza, milyen is jelenleg Oroszország”. Elmondta, hogy nem talált példát arra, hogy hazaárulási ügyben ilyen hosszú büntetést szabtak volna ki, nemhogy újságíró ellen.

Államtitkok, amelyek nem azok

Az ügyészek szerint Szafronov államtitkokat osztott meg a Cseh Köztársaság külföldi hírszerző részlegével Oroszország közel-keleti fegyvereladásairól. A férfi tagadta a vádakat, és a múlt hónapban elutasította azt a vádalkut, amelynek értelmében 12 évet kellett volna csak rácsok mögött töltenie.

A tárgyalás során jogi csapata 19 olyan cikket mutatott be a bíróságnak, amelyekben nyilvános, kormányzati nyilatkozatokra mutató linkek szerepeltek. Az ügyészek ezeket minősítették államtitkoknak, amelyeket a férfi állítólag átadott a cseh hírszerzésnek.

Ivan soha semmilyen titkos információt nem küldött sehová, sem pénzért, sem ingyen… Ő egy átlagos újságíró volt, aki becsületesen végezte a munkáját

– áll az ügyvédjei közleményében.

Védelme szerint a per megtorlás azért, mert 

Szafronov felfedte, hogy Oroszország vadászgépeket akar eladni Egyiptomnak.

A 2 milliárd dollárra becsült üzletet nem sokkal később elvetették, amikor az Egyesült Államok szankciókkal fenyegette meg Kairót, ha az üzlet megvalósul.

A hétfői bírósági meghallgatás előtt több független orosz médiaorgánum követelte Szafronov szabadon bocsátását. A Meduza, a Novaja Gazeta és a TV Rain című lapok közleményükben úgy fogalmaztak, hogy „nyilvánvaló”, hogy Szafronovot azért büntették meg, mert a védelmi minisztériumot bosszantó módon tudósított az orosz katonai beszerzési ügyletekről.

Nemsokkal ezután a moszkvai Basmannij Kerületi Bíróság felfüggesztette a Novaja Gazeta független orosz újság nyomtatott változatának sajtóregisztrációját.

(Borítókép: Ivan Safronov 2022. szeptember 5-én. Fotó: Moscow City Court/Reuters)

Rovatok