Index Vakbarát Hírportál

Megkezdték az omikron-variánsra kidolgozott oltások beadását Angliában

2022. szeptember 5., hétfő 12:08

Hivatalosan is megkezdték a koronavírus omikron-variánsára kidolgozott oltások beadását Angliában. Az új vakcinákat hamarosan más országokban is elkezdik alkalmazni.

Hétfőn kezdődött meg Angliában az omikron típusú koronavírus-változatokra kidolgozott oltások beadása – adta hírül az MTI.

Elsőként az idősotthonok lakói és gondozói kapják meg az új vakcinát, a hét közepétől viszont már az 50 évnél idősebbekre, valamint a fiatalabb, de egészségügyi kockázati csoportokba tartozókra is kiterjed az oltási kampány. Az új oltások tömeges alkalmazása hamarosan Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is megkezdődik.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) augusztus közepén – a világon elsőként – engedélyezte a SARS-CoV-2 új típusú koronavírus eredeti és jelenleg terjedő variánsai ellen egyaránt hatékony, úgynevezett bivalens oltóanyagok lakossági alkalmazását.

Először az amerikai Moderna gyógyszeripari konglomerátum új vakcinája kapott brit hatósági jóváhagyást, de az MHRA szombaton a Pfizer/BioNTech amerikai–német vállalatcsoport bivalens oltóanyagának beadását is engedélyezte.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, Magyarországon a legutóbbi héten megjelent statisztikák szerint 12 157 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az előző hét adatai alapján. A betegség szövődményeibe 100 ember halt bele. A beoltottak száma 6 416 363 fő, közülük 6 202 522 fő a második, 3 894 442 fő a harmadik, 334 870 fő már a negyedik oltását is felvette.

Rovatok