Index Vakbarát Hírportál

Ana Brnabic Koszovóban: Szerbia érdeke a béke és a stabilitás megőrzése

2022. szeptember 5., hétfő 17:00

A béke és a stabilitás megőrzése Szerbia és a szerb emberek legfőbb célja – hangsúlyozta Ana Brnabic szerb miniszterelnök hétfőn a koszovói Mitrovicában.

A szerb kormányfő 2017-es hivatalba lépése óta először látogatott el Koszovóba, amelyet Szerbia a saját déli tartományának tekint annak ellenére, hogy Koszovó 2008-ban kikiáltotta függetlenségét, amit a világ legtöbb országa elismer.

Ana Brnabic azért hangsúlyozta a béke és a stabilitás megőrzésének fontosságát, mert a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat július végén ismét feszültté vált, miután Pristina úgy döntött, hogy a szerbek számára kilépő- és belépődokumentumokat állítanak ki a koszovói határon, valamint a szerb rendszámtáblával rendelkezőknek a Koszovóba történő belépéskor ideiglenes koszovói táblát kell igényelniük.

A koszovói miniszterelnök augusztus elsejétől akarta bevezetni az intézkedést, az Egyesült Államok közbenjárására azonban szeptember elsejére halasztotta a szabályozás bevezetését – írja az MTI. Az intézkedés híre hallatán a koszovói szerbek úttorlaszokat állítottak fel a határállomások közelében, később azonban eltávolították azokat, amikor értesültek a halasztásról.

Ami volt, elmúlt

Augusztus végén végül megállapodás született a személyi okmányokról. A felek arra az eredményre jutottak, hogy Szerbia megszünteti a koszovóiak számára eddig kötelező ki- és belépődokumentumokat a határátkeléshez, cserébe Koszovó vállalja, hogy nem vezet be ilyen kötelezettséget a szerbek számára.

A rendszámtáblák kérdése azonban nem oldódott meg. Albin Kurti koszovói miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy 2016-ban született meg az a megállapodás Szerbia és Koszovó között, amelynek alapján Koszovó státussemleges, vagyis a köztársaság szó és annak rövidítése használatát mellőző rendszámtáblákat adott ki KS jelzéssel. A megállapodás 2021-ig szólt, így az azóta kiadott RKS (Republika Kosova, vagyis Koszovói Köztársaság) jelzésű táblákat 

Szerbiának tiszteletben kell tartania.

Örömmel fogadták Brnabicot Koszovóban

Ana Brnabic szerb miniszterelnök azért látogatott hétfőn Koszovóba, hogy az ott élő szerb kisebbséget Belgrád támogatásáról biztosítsa. A helyi szerbek „Isten hozta a szent szerb földön, Koszovóban”A koszovói szerbek mindig szerb államuk és miniszterelnökük mellett állnak, és Ana Brnabic a mi miniszterelnökünk feliratú táblákkal üdvözölték a szerb kormányfőt, ismét arról biztosítva őt és a világot, hogy továbbra sem ismerik el a pristinai kormány legitimitását, és úgy vélik, egyedül Belgrád dönthet a sorsukról. Ana Brnabic – akinek biztonságáról több száz rendőr gondoskodott – azt mondta, otthon érzi magát Koszovóban.

Szerbia és Koszovó között 2013-ban kezdődtek meg a kapcsolat normalizálását célzó tárgyalások. A viszony rendezése mindkét fél számára azért is fontos, mert csak így tudják folytatni a megkezdett uniós integrációt. Koszovó függetlenségét elismeri az Egyesült Államok és öt kivételével valamennyi EU-tagállam, számos más ország, köztük Oroszország és Kína viszont nem.

Rovatok