Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia kormányválsággal néz szembe

2022. szeptember 5., hétfő 19:25 | aznap frissítve

Richard Sulík pártelnök, gazdasági miniszter múlt héten benyújtott lemondása után a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt három megmaradt minisztere is távozott a pozsonyi kormányból.

Kisebbségi kormányzás jön Szlovákiában – jelentette be Eduárd Heger kormányfő. A SaS még megmaradt három minisztere, Ivan Korcok külügy-, Mária Kolíková igazságügyi és Branislav Gröhling oktatási minisztere is lemondott a kormányülés befejezése után. 

Ezzel Richard Sulík pártelnök példáját követték, aki már egy héttel ezelőtt lemondott a gazdasági miniszteri posztról. Az eddig rendelkezésre álló információk alapján a nagyobbik liberális párt vezetőjének lemondása Igor Matovic pénzügyminiszter, az OĽANO  (az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű mozgalom) vezetője miatt történt meg. 

Visszautasítjuk, hogy egy kormányban legyünk Igor Matoviccsal

– jelentette ki Richard Sulík, aki szerint „konstruktív, de kemény” ellenzéke lesznek a kormánynak. A kormány által már elfogadott fontos törvények megszavazása mellett megszavaznak egy bizalmatlansági eljárást is a pénzügyminiszter ellen. Richard Sulík arról beszélt a miniszterek lemondása után tartott sajtótájékoztatón, hogy Igor Matovic elpazarolta a megegyezésre szánt időt az ellenük támadásokkal – írja a pozsonyi Új Szó.  

A pozsonyi koalícióban Richard Sulík és Igor Matovic személyes viszálya miatt már több hónapja válság dúl. Kisebbségi kormányzásba kezdenek a megmaradt három párttal – jelentette ki a szintén OĽANO-s Eduard Heger miniszterelnök a hétfő délutáni sajtótájékoztatóján.

Rovatok