Index Vakbarát Hírportál

Az energiaválság leküzdését ígérte első beszédében a brit miniszterelnök

2022. szeptember 6., kedd 19:23

A Downing Street 10. előtt megtartott rövid első beszédében a mai napon kinevezett brit kormányfő „merész terveit” ismertette, amelyben a szigetország lakói mellett a nemzetközi színtér szereplőinek is üzent.

Az új brit miniszterelnök Londonban – elfogadva a királynő kormányalakítási megbízását – az alattvalókhoz intézett első miniszterelnöki beszédében méltatta elődje, Boris Johnson munkáját, kiemelve, hogy ő vitte végig a Brexit folyamatát, helytállt a Covid elleni küzdelem időszakában, a közelmúltban pedig az ukrajnai háború során kiállt Oroszországgal szemben. Liz Truss szavai szerint a történelem nagy formátumú politikusként fog rá visszatekinteni. 

Liz Truss szerint

most az ukrajnai háború és a Covid által okozott globális kihívásokkal kell szembenézniük, ám a britek közössége mindig bölcsességről, bátorságról és elszántságról tett tanúbizonyságot. 

Úgy vélte, az Egyesült Királyságot újra és újra a szabadságba, a vállalkozásba és a tisztességbe vetett hit teszi naggyá – tette hozzá.

 A belügyekről szólva úgy fogalmazott: kormánya gazdaggá teszi Nagy-Britanniát, ami jól fizető állásokat, biztonságos utcákat jelent, és olyan életkörülményeket, ahol – érdemei szerint – mindenki érvényesülési lehetőséghez juthat. Azt mondta, „merész terve” szerint a gazdaság növelését adócsökkentéseket is tartalmazó reformok révén képzeli el, az egészségügyi szolgáltatásokat pedig – vállalása szerint – stabil alapokra helyezi. Ígéretet tett arra is, hogy a Vlagyimir Putyin által előidézett energiaválság leküzdésében személyesen is szerepet vállal: ezen a héten lépéseket fog tenni az energiaszámlák kezelése és jövőbeli energiaellátásuk biztosítása érdekében.

Rövid beszédét követően elsőként az amerikai elnök, Joe Biden gratuláló üdvözlete látott napvilágot az USA vezetőjének Twitter-oldalán.

Truss többhavi választási folyamat győzteseként került a kormányzó brit Konzervatív Párt élére, miután elődje, Boris Johnson az elmúlt hónapok sorozatos belpolitikai botrányai nyomán július 7-én bejelentette távozását. Az új kormányfőt – az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnökét – kedden nevezte ki formálisan is a tisztségre II. Erzsébet királynő.

(Borítókép: Liz Truss 2022. szeptember 6-án. Fotó: James Manning / PA Images via Getty Images)

Rovatok