Index Vakbarát Hírportál

Megerősödött a tajvani hadsereg a kínai nyomás hatására?

2022. szeptember 6., kedd 12:22

Caj Jing-ven elnök szerint a tajvaniak jól reagáltak a kínai katonai fenyegetettségre, és sokkal erősebbé vált a hadseregük.

A tajvani hadsereg harci képességei sokat javultak annak köszönhetően, hogy a közelmúltban hadgyakorlatokkal válaszoltak a kínai katonai fenyegetettségre – közölte Caj Jing-ven tajvani elnök.

Kína katonai hadgyakorlattal reagált az amerikai képviselőház elnökének, Nancy Pelosinak a tajvani látogatására, melyet provokációnak minősített. Kína ballisztikus rakétákat lőtt ki, valamint hadihajókat és harci repülőgépeket csoportosított a sziget körül. Pelosi látogatása fokozott feszültséget váltott ki Kína és az Egyesült Államok között. Kína Tajvant saját területe részének tekinti, amelyet szükség esetén akár erőszakkal is annektálhat, és a külföldi kormánytisztviselők látogatásait a sziget szuverenitásának elismeréseként értékeli.

A Tajvan keleti partjainál található Hualien légi támaszpont légierejének személyzetét meglátogató tajvani elnök elmondta: a Tajvani-szoros körül továbbra is feszült a helyzet, és a fenyegetés nem szűnt meg – írja a Reuters.

Nemzeti hadseregünk higgadtan reagált az ellenség behatolási szándékaira, és kitartóan védi az ország biztonságát

– mondta Caj Jing-ven.

Az elnök hozzátette: az elmúlt hetek történései után egyértelműen kijelenthető, hogy a tajvani hadsereg felkészült, harci ereje erősödött, képességei kiforrottabbá váltak. Elmondta, hogy nagyon büszke a katonákra és minden, szolgálatot végző honfitársára.

A tajvani hadsereg kedd késő délutántól kétnapos gyakorlatot tart a sziget távoli, déli csücskén lévő Hengcsun környékén. A gyakorlatokon Apache támadóhelikopterek, Csing-kuo helyi védelmi harcosok, a tüzérség tagjai és drónok is részt vesznek. A fegyveres erők jól felszereltek, de eltörpülnek a kínaiak lehetőségei, kapacitásai mellett. Caj Jing-ven egy modernizációs programot indított el, és prioritásként kezeli a honvédelmi kiadások növelését.

Különleges nemzeti ünnep lesz

A tajvani vezetés a védelmet és a sziget biztonságát jelölte ki az október 10-ei nemzeti ünnep témájául, ezzel az üzenettel: „Egyesítsük erőinket, hogy megvédjük a földünket és hazánkat!”

Caj Jing-ven részt vesz a katonai parádén, és a Reuters értesülései szerint jelentőségteljes beszédet mond majd a nemzeti ünnepen.

A demokratikusan megválasztott tajvani kormány azt állítja: mivel a Kínai Népköztársaság soha nem uralta a szigetet, nincs joga arra, hogy igényt tartson rá, vagy döntsön a jövőjéről, amit csak a tajvaniak határozhatnak meg. Kína soha nem mondott le az erőszak alkalmazásáról, hogy Tajvant az ellenőrzése alá vonja.

Rovatok