Index Vakbarát Hírportál

Az izraeli katona tévedésből lőtte le a palesztin újságírónőt

2022. szeptember 6., kedd 09:51

Az izraeli hadsereg hétfőn közzétett vizsgálata szerint egy izraeli katona ölte meg tévedésből Sirín Abu Akla palesztin újságírónőt, az al-Dzsazíra, a katari pánarab televíziós hálózat riporterét május 11-én.

Amint arról már beszámoltunk, a Ciszjordánia északi részén lévő Dzsenínben érte halálos lövés az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió munkatársát, Sirín Abu Aklát. Az esetet követően Washington támogatásáról biztosította az elhunyt újságírónő családját.

A négy hónappal korábbi, első állásponttal ellentétben a népszerű riporternő a dzsenini menekülttáborban, tűzharc idején bekövetkezett halálának alapos vizsgálata azt a változatot erősítette meg, hogy Sirín Abu Akla egy izraeli katona téves lövése miatt vesztette életét.

Az izraeli hadsereg szakemberei azonban továbbra is úgy vélik, hogy nem dönthető el egyértelműen, és az érintettek ellen nem indul bűnügyi vizsgálat, mert „nem merült fel szándékosság gyanúja”.

Az amerikaiak szerint nem lehet eldönteni, ki lőtte le a nőt

Az alapos nyomozás megváltoztatta a hadsereg első, nem sokkal az eset után közzétett álláspontját, mely szerint a palesztinok oldaláról érkezett lövés végzett volna az újságírónővel. A nyomozás későbbi szakaszában a hadsereg nyomozói úgy vélték, hogy csak a lövedék vizsgálatával lehet megállapítani, hogy palesztin vagy izraeli fegyverből származott-e a golyó.

Miután a palesztinok átadták a lövedéket az amerikaiaknak, ballisztikai vizsgálattal azt állapították meg, hogy nem lehet biztosan eldönteni, ki lőtte ki azt. Az amerikai jelentés azonban az új izraelihez hasonlóan leszögezte, hogy valószínűleg az izraeli katonák fegyveréből eredt a gyilkos lövedék.

A hétfői izraeli jelentés szerint izraeli katonák páncélozott katonai járművekkel körözött palesztinok letartóztatására Dzseninbe hatoltak, ahol több mint egy órán át tartó tűzharcba kerültek, s az egyik páncélozott járműben tartózkodó katona a palesztin fegyveresek felé lőve találhatta el véletlenül Sirín Abu Aklát.

„Sok irányba viszonozták a tüzet, amerre azonosították a rájuk lövő fegyvereseket” – nyilatkozta egy katonai forrás a ynetnek. „Nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy tűz alá került katona lőtte le véletlenül, bár ismét nem lehet biztosan megállapítani, hogy ki találta el” – tette hozzá.

A katonai főügyész az összegyűjtött megállapítások alapján úgy határozott, hogy nem merült fel bűncselekmény gyanúja, amely indokolná bűnügyi eljárás megindítását. A hadsereg adatai szerint az év eleje óta több mint 70 alkalommal lőttek Dzseninben izraeli katonákra, mely a hasonló ciszjordániai esetek több mint 80 százaléka.

Az áldozat családja rég tudta, ki az elkövető

A jelentés hétfői közzététele után Sirín Abu Akla családja az MTI szerint bejelentette, ők már négy hónapja tudják, hogy egy izraeli katona ölte meg az újságírónőt. A család háborús bűnnel vádolta meg Jeruzsálemet, s szerintük Izrael megpróbál kibújni a felelősség alól, miután számos más vizsgálóbizottság szerint izraeli golyó végzett a riporternővel.

„Mivel Izrael nem képes felelősséget vállalni tetteiért, sürgetjük a nyomozás megindítását és tárgyalás lefolytatását a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnál. Sirín meggyilkolását nem szabad a szőnyeg alá söpörni” – jelentette be a megölt újságírónő rokonsága.

Nabil Abu Rudina, a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász szóvivője a jelentésre azt válaszolta, hogy az izraeli nyomozás új kísérlet a riporternő meggyilkolásáért vállalt felelősség elkerülésére.

Izrael 1967-ben foglalta el Jordániától Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet, ahol településeket és kelet-jeruzsálemi lakónegyedeket hozott létre, melyekben csaknem félmillió izraeli él. A palesztinok ezt a területet jövőbeli államuk legfőbb részének tekintik.

Rovatok