Index Vakbarát Hírportál

Azért fizetik a japán férfit, hogy ne csináljon semmit

2022. szeptember 6., kedd 07:13

Egy 38 éves tokiói lakos óránként 10 ezer jent (közel 29 ezer forintot) kér azért, hogy elkísérje az ügyfeleit, és egyszerűen csak társaságként jelen legyen mellettük.

Shoji Morimoto álommunkát végez: azért kap fizetést, hogy szinte semmit se csináljon.

„Alapvetően én hirdetem és adom ki magam. Az a munkám, hogy ott legyek, ahol az ügyfeleim akarják, és ne csináljak semmi különöset” – mondta Morimoto a Reutersnek, hozzátéve, hogy az elmúlt négy évben mintegy 4000 alkalommal nyújtott ilyen szolgálatot.

Shoji Morimotót közel negyedmillióan követik a Twitteren, ahol a legtöbb ügyfele felkeresi. Nagyjából negyedük visszatérő ügyfél, van köztük olyan, aki már 270 alkalommal kérte a férfi kíséretét. Naponta 3-4 ügyfelét kíséri el valahova óránként közel 29 ezer forintért.

Pénzért integetett egy vadidegennek

Egyszer elment egy parkba egy olyan emberrel, aki hintán akart játszani, de olyan is előfordult már, hogy egy vonat ablakán keresztül kellett integetnie egy vadidegennek, aki búcsút akart venni tőle.

A semmittevés nem jelenti azt, hogy Morimoto semmit sem tesz, de azt sem, hogy bármilyen felkérést elfogad. Visszautasította már azt az ajánlatot, hogy hűtőszekrényt költöztessen és elmenjen Kambodzsába, illetve nem tesz eleget semmilyen szexuális jellegű kérésnek.

Múlt héten Aruna Chida, egy 27 éves, száriba öltözött adatelemzővel szemben ücsörgött egy csésze tea és néhány sütemény mellett. Az ügyfél szerette volna nyilvánosan viselni az indiai ruhadarabot, de aggódott, hogy zavarba hozhatja vele a barátait, ezért Morimotóhoz fordult, hogy legyen társasága.

Mielőtt Morimoto megtalálta volna az igazi hivatását, egy kiadóvállalatnál dolgozott, és gyakran szidták, amiért „semmit sem csinál”. „Elkezdtem azon gondolkodni, hogy mi lenne, ha a semmittevés képességét szolgáltatásként nyújtanám az ügyfeleknek” – mondta.

A társaságot adó vállalkozás ma már Morimoto egyetlen bevételi forrása, amelyből feleségét és gyermekét tartja el. Bár nem volt hajlandó elárulni, hogy mennyit keres, azt mondta, hogy naponta körülbelül egy-két ügyféllel találkozik. A járvány előtt napi három-négy volt.

(Borítókép: Kim Kyung-Hoon/Reuters)

Rovatok