Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosan is Liz Truss az új miniszterelnök, II. Erzsébet megbízta a kormányalakítással

2022. szeptember 6., kedd 14:44

Liz Truss volt brit külügyminiszter az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, miután II. Erzsébet királynő kedden, Boris Johnson eddigi miniszterelnök távozása után hivatalosan megbízta őt a kormányalakítással.

A 47 éves Liz Truss az Egyesült Királyság 56., a 96 esztendős II. Erzsébet királynő 15. miniszterelnöke, egyben az Egyesült Királyság harmadik női kormányfője Margaret Thatcher és Theresa May után.

Liz Trusst és Boris Johnsont a Londontól több mint 800 kilométerre lévő Balmoralban, skóciai nyári rezidenciáján fogadta az uralkodó. A királynő először elfogadta Johnson lemondását, majd formálisan megbízta Trusst a kormányalakítással.

Liz Truss még kedden visszatér Londonba, és valószínűleg meg is alakítja új kormányát.

Mint megírtuk, ez volt a királynő első olyan kormányfői kinevezése, amely nem a Buckingham-palotában történt, mivel II. Erzsébet az utóbbi időben gyengélkedik, egyre nehezebben mozog. Ezt követően a kormányfő beül a szolgálati autójába, amellyel elhajt az új munka- és lakhelyére, a Downing Street 10. számhoz. 

Délután 4 óra körül hagyományosan üdvözli és szól a rezidencia előtt összegyűlő tömeghez, majd hivatalosan fogadja őt Simon Case kabinetfőnök, aki a Whitehall, azaz a kormányzati adminisztráció rangidős tisztviselője, ő felel azért is, hogy a Downing Streeten minden gördülékenyen menjen. Ekkor csattan fel a Downing Street 10. alatt dolgozók üdvözlő tapsa is, amellyel mindig a ház új lakóját, ezúttal Liz Trusst és férjét köszöntik.

(Borítókép: Erzsébet brit királynő és Liz Truss 2022. szeptember 6-án. Fotó: Jane Barlow / POOL / AFP)

Rovatok