Index Vakbarát Hírportál

Kelemen Hunor: Szó sincs szegregációról a magyar állam által támogatott református óvoda ügyében

2022. szeptember 6., kedd 12:16

Kelemen Hunor szerint szó sincs szegregációról a bánffyhunyadi óvoda és a nagyváradi Nicolae Balcescu Általános Iskola magyar tagozatának a költöztetési szándéka esetében.

Bánffyhunyadon a román többségű önkormányzat nem vette át ingyen a református egyháztól a magyar állam támogatásából megépített, a helyi magyar gyerekeknek szánt új óvodaépületet, mert hiányolta belőle a román tannyelvű óvodai csoportokat. Így a korszerű, új épület zárva maradt, és a gyermekek a régi zsúfolt vegyes óvodákban kezdték a tanévet.

Nagyváradon a minisztériumi vizsgálóbizottság a szegregáció veszélyét látta abban, hogy a Nicolae Balcescu Általános Iskola magyar tagozatát olyan épületbe költöztessék, amelyet a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) a magyar állam támogatásával vásárolt, újíttatott fel, és ajánlott fel ingyen használatra a városnak. A város és a püspökség végül módosította a szerződést, és román osztályok is költöznek a református épületbe.

Visszatérnek a megoldottnak hitt problémák

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, aki miniszterelnök-helyettes is a román kormányban, bosszantónak találta, hogy tíz-húsz év után is visszatérnek az oktatásban a megoldottnak hitt problémák, és tanévkezdés táján újra harcolni kell osztályokért, tagozatokért, mindig meg kell védeni azt, amit egyszer már elért az erdélyi magyar közösség.

Kelemen Hunor elmondta, mind a bánffyhunyadi, mind a nagyváradi esetet megbeszélte az oktatásügyi miniszterrel. Egyik esetben sem lehet szerinte diszkriminációról vagy szegregációról beszélni, hiszen évekkel ezelőtt született egy miniszteri rendelet az iskolai szegregáció tiltásáról, mely azonban azt is pontosan rögzíti, hogy a nemzeti kisebbségek különálló anyanyelvi oktatási csoportjainak, osztályainak, intézményeinek a létrehozása nem tekinthető szegregációnak.

A miniszterelnök-helyettes a bánffyhunyadi konfliktust a helyi politikai erők és elsősorban a Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi szervezetének a számlájára írta. Úgy vélte, a kalotaszegi kisvárosban a magyarság középre került a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a PSD politikai harcában.

Kelemen Hunor az MTI szerint úgy gondolja, amikor Romániában még mindig iskolák százaiban nincsen mosdó, akkor az lenne normális, ha egy önkormányzat megköszöni, hogy ingyen felajánlanak számára egy korszerű új óvodaépületet. „Ahelyett, hogy azt mondanák, hogy köszönjük szépen, hála istennek, hogy gazdagította a települést, azon rugóznak, hogy ki fog oda járni” – ecsetelte a politikus. Szerinte a bánffyhunyadi óvoda kérdését előbb-utóbb meg fogja oldani a református egyház a hatóságokkal.

Rovatok