Index Vakbarát Hírportál

Tajvan kész segíteni Kínának

2022. szeptember 6., kedd 07:41

A politikai ellentétek ellenére Tajvan kész segíteni Kínának a Szecsuán tartományban történt földrengés miatt. A katasztrófa eddig legalább 46 ember halálát okozta.

Részvétét fejezte ki Kínának a Szecsuán tartományban történt földrengés miatt a tajvani kormány kedden, és közölte, hogy kész mentőalakulatokat küldeni a hetek óta tartó katonai feszültségek ellenére a Peking felé tanúsított jóakarat jeleként.

Kína, amely a múlt hónapban Nancy Pelosi amerikai házelnök látogatását követően hadgyakorlatokat hajtott végre a sziget körül, most azt közölte, hogy Tsai Ing-wen elnök asszony „együttérzését és aggodalmát” fejezte ki a hétfői délnyugat-kínai földrengés után, amely legalább 46 ember halálát okozta. Hozzátették: Tsai reméli, hogy a kutató- és mentési munkálatok, valamint a katasztrófa utáni helyreállítási munkálatok zökkenőmentesen haladhatnak, és minél hamarabb visszatérhetnek a normális élethez – írta a Reuters a hivatal közleménye alapján. 

A tajvani tűzoltóság közleményében kiemelte: 40 fős mentőcsapatot, egy keresőkutyát és öt tonna felszerelést állított össze, amely azonnal útnak indulhat, ha utasítást kap rá.

Kína egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy beengedi-e a tengerentúli csapatokat, hogy segítsenek a keresési és mentési műveletekben.

Rovatok