Index Vakbarát Hírportál

Ha ezeket a híreket olvassa, beteggé és depresszívé válhat

2022. szeptember 7., szerda 05:54

A médiában keringő rossz hírek fogyasztása alaposan felkavarhatja az életünket – állítja egy friss kutatás. A háborúról, a klímaválságról és a koronavírus-járványról szóló tartalmak kényszeres böngészése rossz mentális és fizikai egészségi állapothoz vezethet, mondják a kutatók.

Ez az úgynevezett „doomscrolling” jelenség, amikor a felhasználó a rossz hírek között böngész, még akkor is, ha a hír szomorú, elkeserítő vagy lehangoló. A kutatók szerint ez a gyakorlat a világjárvány kezdetén alakult ki a hírfogyasztók körében.

A Health Communication című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a megkérdezett mintegy 1100 ember 16,5 százaléka mutatta a „súlyosan problémás” hírfogyasztás jeleit, ami nagyobb mértékű stresszhez, szorongáshoz és rossz egészségi állapothoz vezet.

Bryan McLaughlin egyetemi docens, a tanulmány vezető szerzője, a Texas Tech University kutatója szerint a 24 órás hírciklus egyes emberekben „állandó készültségi állapotot” idézhet elő, ami miatt a világ „sötét és veszélyes helynek” tűnik.

„Ezeknél az egyéneknél egy ördögi kör alakulhat ki, ők ahelyett, hogy kikapcsolódnának, éjjel-nappal bújják a friss híreket, hogy enyhítsék érzelmi szorongásukat. De ez nem segít, és minél többet nézik a híreket, az annál inkább felkavarhatja életük más aspektusait” – idézte McLaughlint a Guardian.

Míg egyes olvasók kézzelfogható pszichológiai hatások nélkül, kényelmesen tudják befogadni a negatív tartalmú híreket, mások inkább kényszeres megszállottságot mutatnak a média iránt, és nehezen tudnak elszakadni a rossz hírektől, olvasható a tanulmányban.

Rovatok