Index Vakbarát Hírportál

A csőd szélén a Blue Air, a Wizz Air mentheti ki az utasokat

2022. szeptember 7., szerda 17:58

A román kormány segítséget nyújt a Blue Air légitársaság leállása miatt külföldön rekedt román állampolgárok hazaszállításához – jelentette be a szerdai kormányülés elején Nicolae Ciuca miniszterelnök. A Wizz Air diszkont légitársaság közölte, hogy bővíti romániai jelenlétét.

A román Blue Air fapados légitársaság, melyben az államnak 75 százalékos részesedése van, a csőd szélére került. Több ezer utas rekedt a reptereken szeptember 6-án, miután a Blue Air légitársaság kedden bejelentette, hogy szeptember 6-tól 12-ig felfüggeszti valamennyi romániai járatát. A járatokat azért kell törölni, mert a környezetvédelmi minisztérium elrendelte a társaság bankszámláinak a zárolását, így nem tudják fedezni a napi működési költségeket. 

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter kedden elmondta, hogy a vállalat 28 millió lej (2,3 milliárd forint) adósságot halmozott fel a román környezetvédelmi alappal szemben, ezért eljárás indult ellene.

Tartalékokhoz nyúlt a kormány

A miniszterelnök közölte: a Blue Air romániai diszkont légitársaság keddi leállása után több mint kétezer, külföldön rekedt román állampolgár kért segítséget az ország külképviseletein. Ezért a kormány segítséget kíván nyújtani a bajba jutott állampolgárai hazaszállításához. Nicolae Ciuca ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az állami hatóságoknak vissza kell követelniük a helyzetet előidéző cégtől a társaság és az utasok megsegítésére fordított összeget.

A kormányülés végén Dan Carbunaru kormányszóvivő elmondta: a költségvetés tartalékalapjából ötmillió lejt (400 millió forint) utaltak át a Szállításügyi Minisztériumnak, hogy a Tarom román nemzeti légitársasággal és a Külügyminisztériummal együttműködve szállítsák haza azokat a román állampolgárokat, akik ezt igénylik.

Mentőövet dobna a Wizz Air

A Wizz Air megbízott hálózati vezetője (acting network officer) az MTI szerint szerdán bejelentette, hogy a légitársaság három új járatot indít Bukarestből, további öt gépet telepít a román fővárosba, és készen áll arra, hogy átvegye a Blue Air utasait. Evelin Jeckel – az Agerpres hírügynökség jelentése szerint – elmondta: az új gépekkel 17-re emelkedik a Wizz Air Bukarestben állomásoztatott repülőgépeinek száma. A diszkont légitársaság már péntektől növeli az egyes útvonalakon repülő járatainak számát, december elejétől pedig Prágába, Athénbe és Larnacába indít új járatokat.

Újságírói kérdésre Evelin Jeckel elismerte: a bukaresti bővítésről azt követően született döntés, hogy a Blue Air kedden bejelentette romániai járatainak időszakos szüneteltetését. Hozzátette: folyamatosan figyelik a piacot, és mindig készen állnak a gyors reagálásra. Azt is elmondta, hogy kedd este kedvezményes, 49,99 eurós jegyeket dobtak a piacra a Blue Air társaság utasai számára, és ha a készlet kimerül, és szükségesnek látják, további kedvezményeket biztosítanak a bajbajutottaknak.

Rovatok