Index Vakbarát Hírportál

Egy külföldi ország nukleáris képességeit taglalja egy Donald Trump birtokán talált akta

2022. szeptember 7., szerda 09:45

Az FBI egy olyan dokumentumra bukkant Donald Trump egykori elnök floridai birtokán, amelyben egy külföldi ország nukleáris képességeinek taglalásáról is szó esik – írja a The Guardian.

Hogy melyik külföldi ország nukleáris képességeiről van szó a dokumentumban, azt a névtelen forrásokra hivatkozva nem tették közzé. Donald Trump Mar-a-Lago elnevezésű birtokán augusztus nyolcadikán tartottak házkutatást, amelyet a szövetségi törvények megsértésének gyanúja miatt indítványoztak. 

A hatóság birtokába jutott tizenegyezer nem minősített kormányzati dokumentum is. A hatóság egyéb személyes dokumentumokat is lefoglalt: fényképeket, magazinokat, kivágott újságcikkeket és könyveket is. A leltárukban több tétel is szerepel azzal a címkével, hogy ruházat/ajándék – írja a The Guardian

Azt már korábban kiderítették a hatóságok, hogy Donald Trump aktát vezetett Emmanuel Macron magánéletéről. A lap szerint a Donald Trump floridai birtokán lefoglalt iratok némelyikét szigorúan őrzik, ezeket „egy kijelölt ellenőrző tiszt” vigyázza. A Post jelentése szerint az FBI által visszaszerzett iratok között olyan, szigorúan titkos amerikai műveleteket részletező dokumentumok is voltak, amelyekhez az alapvető engedélyeken kívül különleges engedélyek is szükségeltetnek. 

A Biden-kormány néhány magas rangú nemzetbiztonsági tisztviselője sem kapott hozzáférést ezekhez az aktákhoz.

Rovatok