Index Vakbarát Hírportál

Meghalt az eszéki magyar főkonzul

2022. szeptember 7., szerda 17:24

64 évesen meghalt Fuzik János, Magyarország eszéki főkonzulja.

Halálának hírét a főkonzulátus Facebook-oldalán jelentették be. Azt nem tudatták, hogy mi okozta a tragédiát. 

Fuzik János a Pilisben, a jelentős szlovák lakossággal bíró Kesztölcön született. 1976-ban érettségizett a budapesti szlovák gimnáziumban, ezt követően felvételt nyert a pozsonyi Comenius Egyetemre, ahol újságírást tanult. 

Később a magyarországi szlovák sajtónál, illetve a Magyar Televíziónál dolgozott. Emellett dokumentumfilmeket is rendezett a magyarországi szlovákság életével kapcsolatban. Az 1996-os EtnoFilm Fesztiválon a szlovák–magyar lakosságcseréről szóló, Hívó szóra című dokumentumfilmje megkapta a fesztivál nagydíját. 

1999-ben megválasztották az Országos Szlovák Önkormányzat elnökévé, ekkor távozott a Magyar Televíziótól. Tisztségében összesen négy választási ciklust töltött. A 2014-es országgyűlési választáson az első szlovák nemzetiségi lista vezetője volt. A listán nem szerzett mandátumot, így később nemzetiségi szószólóvá választották. A 2018-as országgyűlési választáson nem indult.

Magyarország eszéki főkonzulátusa vezetőjévé 2020-ban nevezték ki.

Munkásságáért 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével is kitüntették. 

Az elhunyt főkonzulról megemlékezett Jankovics Róbert horvátországi magyar politikus, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége elnöke is. „Mély megdöbbenéssel értesültünk róla, hogy tragikus hirtelenséggel elhunyt Fuzik János eszéki magyar főkonzul” – írta Jankovics Róbert.

A főkonzulról beszélve azt is hozzátette: „Eszéki kiküldetése első napjától baráti kapcsolatot alakított ki és ápolt a horvátországi magyar szervezetekkel, megtiszteltetésként élte meg, hogy a magyar kisebbséggel foglalkozhatott.  Szívesen tett eleget a meghívásoknak, és rendszeresen részt vett a magyar jellegű eseményeken, összejöveteleken”. 

A horvátországi magyarság egy jóbarátot veszített el Fuzik Jánosban. Emlékét megőrizzük!

– fogalmazott Jankovics Róbert. Arról még nincs hír, hogy ki lehet majd Fuzik János utódja a tisztségben.

Rovatok