Index Vakbarát Hírportál

Tiltakozik az ukrán külügy, nem tetszik nekik, amit a magyar tankönyvben olvasnak

2022. szeptember 7., szerda 16:19

Egy új magyar földrajztankönyv tartalma borzolja a kedélyeket az utóbbi napokban. A könyvre a magyar média mellett ukrán hírportálok is felfigyeltek, Ukrajna Külügyminisztériuma pedig a segédanyagban szereplő információk javítását követeli.

Érdekes magyarázattal szolgál a gyerekek számára egy új nyolcadik osztályos magyar földrajztankönyv szerzőgárdája az Ukrajnában dúló háború okáról.

A Krím félsziget oroszországi megszállásáról és annektálásáról például a következőket írják:

A többség ukrán nemzetiségű, de az ország keleti részén jelentős az oroszok aránya, a Krím félszigeten pedig ők alkotják a többséget. A két keleti szláv nyelv (orosz, ukrán) hasonló. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím félszigetért. (4.2.)

Mindezt pedig egy látványos grafikával is szemléltetik, ahol az ukrán zászlót egy orosz medve, az Egyesült Államok és az Európai Unió színeibe öltözött férfiak próbálják széttépni. A Nemzeti Köznevelési Portálon elérhető segédanyag szerint tehát Ukrajnán három nagyhatalom civakodik.

Nem csak a magyar médiának szúrt szemet

Ám nem csak a magyar médiának szúrt szemet a tankönyv tartalma. A Jevropejszka Pravda ukrán hírportál ezzel kapcsolatban azt írta: „az ukrán államnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy megakadályozzák az ilyesfajta propagandát”, valamint kiemelnek egy Kárpátaljáról szóló tananyagrészletet, amelyben a régió elmaradottságára hívták fel a figyelmet a szerzők. 

A lakosság egészségi állapota rossz, csaknem a legalacsonyabb élettartamra számíthatnak a kontinensen. A Kárpátalját határoló Északkeleti-Kárpátok az ország egyetlen magashegysége, aminek a medencére tekintő lábánál történelmi magyar városok sorakoznak: Ungvár (Uzshorod), Munkács (Mukacheve), Huszt. Az Alföld északkeleti részén fekvő Beregszászon (Berehove) magyar nyelvű főiskola is működik. A magyaroknak nem kedvez az ország általános gazdasági helyzete, ráadásul Kárpátalja az elmaradottabb területek közé tartozik.

– idézik a könyvből felháborodottan, attól tartva, hogy ezeket a sorokat kárpátaljai magyar diákok is olvashatják. Úgy vélik, „ha csendben maradnak, akkor hagyják, hogy egy szomszédos nemzetet konfliktusra programozzanak Kijev ellen, aminek a következményei beláthatatlanok lehetnek”.

Reagált az ukrán külügy

Az ukrán külügyminisztérium szóvivője az üggyel kapcsolatban Facebook-posztjában azt írta: „Ukrajna Külügyminisztériuma követeli a nyolcadik osztályos földrajztankönyvben megjelent, Ukrajnáról szóló hamis információk mielőbbi javítását”. 

Oleg Nyikolenko bejegyzésében kiemelte: szeptember 6-án „az ukrán diplomaták megbeszélést tartottak a magyar külügyminisztériumban, ahol egyetértettek abban, hogy elfogadhatatlannak tartják a tankönyvben szereplő hamis információkat”. 

(Borítókép: Yurii Stefanyak / Global Images Ukraine / Getty Images) 

Rovatok