Index Vakbarát Hírportál

Agyonlőttek egy olasz apácát Mozambikban

2022. szeptember 7., szerda 21:41

A mozambiki Nampula tartományban legalább hat embert lefejeztek, egy olasz apácát pedig agyonlőttek az Iszlám Állam terrorszervezetéhez köthető iszlamista lázadók.

Felipe Nyusi mozambiki elnök közölte: a támadóknak tetteik után menekülniük kellett a mozambiki és ruandai katonák, valamint a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség nevű regionális szervezet erői elől.

„Szeptember 6-án terrorista támadások következtében hat állampolgárt lefejeztek, hármat elhurcoltak, és bár hat terroristát sikerült elfogni, házak tucatjait perzselték fel Nampula tartomány Erati és Memba körzeteiben” – tájékoztatott az elnök.

A helyi sajtó és Mety Gondola államtitkár beszámolója szerint kedden este Nacala városában agyonlőttek egy 83 éves olasz apácát. Két másik misszionáriusnak sikerült elmenekülnie. Gondola nem említett részleteket az esetről, csak annyit közölt, hogy a helyzet roppant aggasztó. A portugál Lusa hírügynökség úgy tudja, a támadóknak áldozatul esett idős nő a Comboni Misszionárius Nővérek katolikus vallási intézet tagja volt, és 1963 óta dolgozott az afrikai országban.

Mozambik északi Cabo Delgado tartományát 2017 óta tartják rettegésben az Iszlám Állam terrorszervezetéhez köthető iszlamisták. Az erőszakhullám emberéletek ezreit követelte, és százezrek voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból. Mindemellett a terroristák komoly gazdasági károkat is okoztak erőszakos cselekedeteikkel, így a Total francia energetikai vállalat húszmilliárd dolláros gázkitermelési projektjét is le kellett állítani.

Rovatok