Index Vakbarát Hírportál

Nem mindennapi titok derült ki II. Erzsébetről

A legfontosabb történések percről percre az Indexen.

Vége
2022-09-08T173658Z 853720867 RC2EQC9TTTBU RTRMADP 3 BRITAIN-ROYA

A legfontosabbak

2022. szeptember 9., 08:56
Mutatjuk, mi várható ma
2022. szeptember 8., 20:16
(0')
2022. szeptember 8., 20:04
Mi vár Károlyra?
2022. szeptember 8., 19:55
Meghalt II. Erzsébet királynő
Index
2022.09.09. 13:24
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • II. Erzsébet halála nem csupán Nagy-Britannia, hanem az egész világ számára óriási veszteség. A korábbi brit uralkodó szeretett utazni, sokszor pedig a civileket is közel engedte magához, nem elképzelhetetlen tehát, hogy akár önnek is akad egy személyes emléke a királynőről.

    Ha így van, küldje el nekünk!

    Önnek van személyes emléke a királynőről?
    Küldje el nekünk!
  • A londoni Old Bailey bíróságon először hivatkoztak III. Károly királyra – írja a BBC.

    A bírósági tárgyaláson először hivatkoztak a „királyi” (és nem királynői) igazságszolgáltatásra, utána pedig „God save the King” (Isten óvja a királyt!) formulát használták az eddigi „God save the Queen” (Isten óvja a királynőt!) helyett. 

  • Nagy-Britannia-szerte megkondultak a harangok, többek között a Westminster-apátságban, a Szent Pál-székesegyházban és a windsori kastélyban is II. Erzsébet tiszteletére.

  • Andrej Kelin, az Egyesült Királyság oroszországi nagykövete szerint II. Erzsébet királynő hozzájárult a 20. század végén az orosz–brit kapcsolatok erősítéséhez.

    A diplomata kétszer is találkozott az uralkodóval. Elmondása szerint a megbízólevelének átadásakor feltűnt számára a királynő figyelmes és emberséges hozzáállása. 

    Természetesen sok szempontból nagyszerű nő volt

    – mondta a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint Andrej Kelin. 

  • Szombaton hivatalosan is uralkodóvá nyilvánítják III. Károlyt, eközben pedig több más ceremóniára is sor kerül a királynő halálával kapcsolatban.

    Arról már írtunk, hogy szombaton, a londoni Szent Jakab-palotában fogják hivatalosan királlyá kikiáltani Károlyt. A BBC most azt is részletezte, hogy miként történik ez.

    A ceremónia első felében felolvasnak egy hivatalos deklarációt II. Erzsébet haláláról és az új uralkodó trónra lépéséről. Ezt követően Károly közzéteheti az első hivatalos nyilatkozatait, valamint fel kell esküdnie a skót nemzeti egyház (Church of Scotland) megőrzésére.

    ezután díszlövések és trombitaszó közepette hivatalosan is királlyá nyilvánítják.

    Szombaton 13 órától kezdve a lobogókat – az új király beiktatását megünnepelve – ismét teljesen felvonják 24 óráig, utána viszont a gyászidőszak végéig megint félárbócra eresztik vissza őket. 

    Mindeközben Erzsébet királynő maradványai – az Unikornis művelet részeként – az Edinburgh-i Szent Egyed-katedrálisban pihennek, majd utána Londonba repítik vissza a koporsót. 

  • A nemzetközi közösséget ért nagy veszteséget gyászolta és mélységes szomorúságát fejezte ki pénteken Kisida Fumio japán miniszterelnök II. Erzsébet brit uralkodó előző napi halálával kapcsolatban.

    A királynő halála, aki az Egyesült Királyságot a világ viharos korszakain át vezette, nemcsak a britek, de a nemzetközi közösség számára is nagy veszteség

    – jelentette ki Kisida. II. Erzsébet brit uralkodó csütörtök este, életének 97. évében hunyt el.

    A királynő „a történelemben a leghosszabb ideig, 70 éven át uralkodott, és rendkívüli szerepet játszott a világ békéje és stabilitása érdekében” – fogalmazott a japán kormányfő.

    Jelentősen hozzájárult a Japán és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok megerősítéséhez, különösen 1975-ben, Japánban tett látogatásával. A japán kormány őszinte részvétét fejezi ki a brit monarchiának és népének

    – tette hozzá.

    Japánban országszerte félárbócra engedik a nemzeti lobogókat az elhunyt királynő előtt tisztelegve – közölte Matszuno Hirokadzu, a japán kormány főtitkára; írta az MTI.

  • III. Károly király elhagyta a Balmoral kastélyt – jelentette a BBC.

    A király várhatóan visszatér Londonba feleségével, Kamillával, az immár hitvesi királynével, ahol később találkozik a miniszterelnökkel.

  • A hazaszeretet, a méltóság és a stabilitás példájaként, a monarchia jelképeként emlékeztek II. Erzsébet királynőre szlovák vezető politikusok részvétnyilvánításaikban pénteken.

    II. Erzsébet tisztelt uralkodó és az újkori monarchia jelképe volt, távozásával az emberi történelem egy egész korszaka ér véget

    – jelentette ki Eduard Heger szlovák kormányfő, aki mély és őszinte részvétét fejezte ki a királynő halála miatt a királyi családnak, az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség népének. Hozzátette: A királynő példamutatóan állt hozzá a nehéz pillanatokhoz, és mindig erőt és méltóságot sugárzott.

    II. Erzsébet 70 éves uralkodása alatt a megingathatatlan vezető és a hazája iránti szolgálat példaképe volt, és inspirációvá vált mindenki számára 

    – írta részvétnyilvánításában Zuzana Caputová szlovák államfő.

    II. Erzsébet személyisége a királyság stabilitásának záloga volt, egy nem egyszerű időszakban lépett a trónra, és egy ugyancsak összetett időszakban hagyja el hazáját

    – írta részvétnyilvánításában Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke.

    Olyan személyiség távozott, aki kitörölhetetlen módon jelképezte a demokratikus értékeket, az Egyesült Királyságot és a haza szolgálatát 

    – mondta őszinte részvétét kifejezve Ivan Korcok szlovák külügyminiszter az MTI szerint.

  • Korábban már kiszivárgott, hogy egy külön műveletben – amely az Unikornis nevet viseli – írták elő a teendőket arra az esetre, ha a királynő Skóciában, a Balmoral-kastélyban halna meg.

    A The Guardian szerint az Unikornis a királynő halála után két nappal, vagyis szombaton veszi kezdetét. Az uralkodónő holttestét koporsóban az Edinburgh-i Szent Egyed-székesegyházba szállítják, és a brit miniszterelnök, a miniszterek, valamint a királyi család tagjai is ott róhatják le kegyeletüket előtte. 

    Ezt követően a koporsót repülővel Londonba, a Buckingham-palotába szállítják át, és a királynő halála utáni ötödik napon (kedden) ott is lesz egy megemlékezés. 

  • Egy orvos a királynő legutolsó közzétett fotója alapján azt feltételezi, hogy II. Erzsébetnek súlyos perifériás érbetegsége (PvD) lehetett – írja a Daily Mail.

    Deb Cohen-Jones arra hívta fel a figyelmet, hogy az uralkodónőnek az utolsó fotóján – amely három napja készült róla, amikor fogadta az új miniszterelnököt, Liz Trusst – már láthatóan el volt feketedve a keze.

    Az orvos szerint ez arra utal, hogy a keze akkor már perifériás érbetegség miatt nem kapott vérellátást. Hozzátette: a betegség pedig végső soron szívelégtelenséget és a létfontosságú szervek leállását is eredményezheti.

    Deb Cohen-Jones szerint a fotó alapján úgy fest, hogy a királynő akkor már súlyos állapotban volt, és „nagy fájdalmakat” élhetett át, de ennek ellenére „nagyon bátran viselkedett”, és nem mutatta ki a fájdalmát.

  • A BBC History Magazine által kiadott, A Királynő című könyvben röviden idézték II. Erzsébet 1947-es, még trónörökösként a Nemzetközösséghez (Commonwealth) intézett rádióbeszédét. A beszéd azért jelentős, mert itt hangzott el II. Erzsébet egyik legikonikusabb, történelmi mondata:

    Mindnyájuk előtt kijelentem, hogy egész életemet, legyen az hosszú vagy rövid, az önök szolgálatának szentelem.

    Most, 2022-ben alighanem nem túlzás azt mondani, hogy az uralkodónő hű maradt a 75 évvel ezelőtti szavaihoz.

  • Paddington mackó, aki a királynővel szerepelt egy különleges kisfilmben az uralkodó platina jubileuma alkalmából, rövid, búcsúzó üzenetet írt a Twitteren.

    „Köszönöm, asszonyom, mindent köszönök” – állt az üzenetben.

    A királynő uralkodásának évfordulója alkalmából megosztott videóban Paddington maci örömmel veszi tudomásul, hogy a királynő osztozik a lekváros szendvicsek iránti szeretetében. A brit uralkodó pedig kinyitja ikonikus táskáját, hogy megmutassa saját készletét a kenyérből és a narancslekvárból.

  • Részvétét nyilvánította pénteken Hszi Csin-ping kínai elnök, aki „nagy veszteségnek nevezte a brit nép számára” II. Erzsébet halálát – jelentette a CCTV állami televízió.

    A kínai kormány és nép, valamint a saját nevében Hszi Csin-ping mély részvétét nyilvánította a királyi családnak, a brit kormánynak és népnek III. Károly új uralkodóhoz intézett üzenetében

    – közölte a televízió.

    A CCTV által közzétett közlemény emlékeztet, hogy II. Erzsébet volt az első brit uralkodó, aki Kínában járt.

    Az elnök nagy jelentőséget tulajdonít Kína és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok fejlesztésének, és kész III. Károllyal munkálkodni a kétoldalú kapcsolatok egészséges és stabil fejlesztésén a két ország és a két nép érdekében – írta az MTI.

  • A Buckingham-palota közlése szerint a királyi család tagjai gyászidőszakot tartanak mostantól a királynő temetése utáni hét napig.

    A királynő temetésének időpontját még nem közölték.

    A Buckingham-palota közleményében azt írja: „Őfelsége, a királynő halálát követően Őfelsége, a király kívánsága szerint mostantól a királynő temetését követő hét napig királyi gyászidőszakot tartanak.”

    A királyi gyászt „a királyi család tagjai, a királyi háztartás személyzete és a királyi háztartás hivatalos feladatokat ellátó képviselői, valamint a palotaőrök” tartják.

  • A királyi család weboldalán, a royal.uk-n a királynő halála után lehetőséget adtak arra, hogy az emberek világszerte részvétüket nyilvánítsák ki egy-egy személyes üzenetben.

    Az oldalon azt írták, hogy az üzenetek egy részét a királyi család tagjainak is továbbítani fogják, valamint a királyi levéltárban is megőrizhetik a részvétnyilvánításokat az utókornak.

    A részvétnyilvánítás mellett a felhasználóknak meg kell adniuk a nevüket, lakhelyüket és e-mail-címüket is.

  • Elhagyta Balmoral kastélyát Harry herceg. Sussex hercege péntek reggel helyi idő szerint 8 óra 20 perckor indult el egy két autóból álló konvojjal – számolt be a BBC.

    Hozzátették: felesége, Meghan, Sussex hercegnője nem kísérte el Skóciába.

  • Péntek hajnalra frissítették a királyi család weboldalát, a royal.uk-t – írja a brit Standard.

    Az oldalon egyrészt még elérhető a gyászjelentés II. Erzsébet haláláról, másrészt viszont a portréjában már királyként („His Majesty The King”) említik Károlyt, a feleségét, Kamillát pedig királynéként („Queen Consort”). 

    A gyakorlatban Károly valóban királynak számít most már, de hivatalosan csak szombaton fogják királlyá kikiáltani őt, amikor egy, a londoni Szent Jakab Palotában összeülő tanácson hivatalosan is megállapítják a trónra lépését.

  • Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) osztott meg egy videót az uralkodónő náluk tett látogatásáról.

    A felvétel 1993. május 4-én készült. A királyi pár a könyvtár megtekintése mellett egy kifejezetten a tiszteletükre összeállított kiállítást nézett meg.

    A királyi látogatás alkalmából kiállítottak egy XVI. századi könyvet is, amelyben Oxfordról és a királynő által különösen kedvelt windsori kastélyról is voltak metszetek. A kiállításon megemlékeztek Rhédey Klaudia grófnőről, II. Erzsébet magyar felmenőjéről is. 

  • III. Károly trónra lépésével felesége, Kamilla is hivatalosan felveheti majd a királynéi címet – emlékeztet az Associated Press hírügynökség.

    Erzsébet királynő még idén év elején adta áldását ahhoz, hogy Kamilla a trónra lépés után a „Queen Consort” címet viselhesse. Minderről ebben a cikkünkben írtunk részletesen korábban.

    A  „Queen Consort” címet legutóbb II. Erzsébet édesanyja viselte, egészen 1952-ig, VI. György király haláláig. A címmel semmilyen gyakorlati hatalom nem jár együtt, az viszont igen, hogy ezáltal Kamillát a „királyné” megszólítás fogja illetni.

    II. Erzsébet idén hozott döntése előtt azonban sokáig nem volt egyértelmű, hogy Kamilla megkapja-e ezt a címet, elsősorban amiatt, hogy ő csak Károly hercegnek a második felesége, és hogy a népszerűsége sem éppen töretlen abból az okból kifolyólag, hogy – egyesek szerint – ő is szerepet játszott a férfi első házasságának a felbomlásában. 

  • Íme, mire számíthatunk a nap folyamán:

    • Az új király meghallgatást tart Liz Truss miniszterelnöknél a Buckingham-palotában.
    • A parlament délben összegyűlik, hogy a képviselők tiszteletüket tegyék a királynő előtt.
    • Délben a Westminster-apátságban, a Szent Pál-székesegyházban és a windsori kastélyban is megkondulnak a harangok a királynő tiszteletére.
    • Délután egy órakor a Hyde Parkban és másutt is lövésekkel tisztelegnek a királynő előtt.
    • A miniszterelnök és más magas rangú miniszterek megemlékezésen vesznek részt a Szent Pál-székesegyházban.
    • A kormány várhatóan megerősíti a nemzeti gyász időszakát.
    • A király államfőként először szól a nemzethez, televíziós beszédet tart.
  • Még éjjel is több ezer ember gyülekezett és rótta le tiszteletét a királynő hivatala, a Buckingham-palota előtt – annak ellenére, hogy az éjjel egy zápor is volt, amint az az egyik helyszíni felvételen látszik. 

    Sokan mécsesekkel és virágcsokrokkal rótták le kegyeletüket a palota kerítésénél.

    Hajnalra már viszonylag oszladozni kezdett a tömeg, de még akkor is a brit himnusz Erzsébet királynőhöz szóló változatát („God Save the Queen”) énekelték néhányan a palota előtt.

  • Instagram-posztban emlékezett meg David Beckham II. Erzsébet királynőről. A profi válogatott labdarúgó hangsúlyozta: II. Erzsébet uralkodásával inspirálta őt. 

    Őfelsége, a királynő halála miatt őszinte szomorúság tölt el… Az, hogy ma mindannyian milyen megrendülten érezzük magunkat, mutatja, hogy mit jelentett az embereknek ebben az országban és a világon. Ebből látszik, mennyire inspirált minket a vezetésével, hogy mennyire megvigasztalt minket, amikor nehéz idők jártak. Utolsó napjáig méltósággal szolgálta hazáját. Ebben az évben tudta volna, hogy mennyire szeretik. Gondolataim és imáim a királyi családdal vannak…

    – fogalmazott bejegyzésében David Beckham. 

  • A királynő halálos ágya mellett csak Károly herceg és Anna hercegnő volt jelen a családtagok közül - írta a Daily Mail

    András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf, és Harry hiába igyekeztek Balmoralba, miután az orvosok már csak órákat jósoltak a gyengélkedő uralkodónak. Csak II. Erzsébet legidősebb gyermekei, Károly herceg és Anna hercegnő tudtak eljutni a királyi birtokra, akik már Skóciában voltak, amikor az uralkodó állapota hirtelen rosszabbra fordult.

    A király ma beszédet intéz a nemzethez szeretett édesanyja 96 éves korában bekövetkezett halála után.

  • Az új uralkodó III. Károly király, aki édesanyja, II. Erzsébet királynő halála után csütörtökön lépett trónra, melyet követően számos változást vezetnek be a brit hétköznapokba. Eddig például a királynő arcképe jelent meg a brit pénzen és a bélyegeken, de új mintákra lesz szükség.

    Egy kevésbé nyilvánvaló változás a nemzeti himnusz szövegében megy végbe. 1952 óta először változtatják meg a brit himnuszt – az „Isten óvja a királynőt” helyett mostantól egy királynak kell tisztelegni.

    A brit nemzeti himnuszban vagy az „Isten óvja a királynőt” vagy az „Isten óvja a királyt” szerepel, attól függően, hogy ki az uralkodó – írja a The New York Times

  • A magyar nézők legelőször 1931-ben, még ötéves hercegnőként láthatták egy filmhíradóban Erzsébetet.

    A legelső, a Magyar Világhíradóban közölt, itt láthatófelvételen 0:30-nál tűnik fel szüleivel együtt a későbbi II. Erzsébet, amint – az angol narráció szerint – „az esemény fontosságának teljes tudatában vesz részt az angol királyné unokahúgának az esküvőjén. Annál a tudósításnál viszont még csak az angol nyelvű narráció hallható. 

    Hat évvel később, 1937 májusában, ugyancsak a Magyar Világhíradóban jelent meg az első olyan filmes tudósítás Magyarországon, amelyben (akkor már trónörökösként) magyar nyelven is említették Erzsébetet.

    Annak a híradásnak a középpontjában Erzsébet édesapja, VI. György brit uralkodó állt, és arról szólt, hogy a királyi család „ereiben magyar fejedelmi vér folyik”. Ez annak a magyar grófnőnek, Rhédey Klaudiának köszönhető, aki II. Erzsébetnek az egyik ükanyja volt. Az itt megtekinthető felvételeken röviden feltűnik az akkor még csak 11 éves Erzsébet. 

  • A Politico nevű brüsszeli lap szinte pontosan egy évvel ezelőtt hozta nyilvánosságra a London Bridge nevű művelet részleteit, amely most, a királynő halála után életbe is lépett.

    A terv napról napra lebontva részletezi azt, hogy a királynő halálát követő napokban minek és hogyan kell történnie. A London Bridge mellett pedig egy másik, Spring Tide kódnevű műveletet is megkezdenek, amely már Károly herceg trónra lépését fogja elősegíteni. Minderről itt írtunk bővebben

  • Kiderült, hogy a királynő a hivatalos bejelentés előtt már legalább két órával halott volt.

    A Sky News szerint Liz Truss brit miniszterelnök szóvivője közölte, hogy a kormányfőt helyi idő szerint 16:30-kor már értesítették a királynő haláláról. Ebből arra lehet következtetni, hogy az uralkodónő nem sokkal azelőtt hunyt el, ugyanis a London Bridge műveletben előírt protokoll szerint először a miniszterelnöki hivatalt értesítik a haláláról.

    Mindez egyben azt is jelenti, hogy a brit királyi család több tagja már nem tudott elbúcsúzni tőle, mivel többen is útban voltak még akkor a Balmoral-kastélyba.

  • II. Erzsébet halála után fia, Károly veszi át a helyét a trónon. A Times információi szerint szeptember 10-én, szombaton hivatalosan is az Egyesült Királyság királyává nyilvánítják.

    Korábbi jelentések a hivatalos kihirdetést péntekre jósolták.

    Szeptember 9-én a Balmoral-kastélyból való visszatérése után III. Károly várhatóan találkozik Liz Truss brit miniszterelnökkel.

    Szeptember 9-én helyi idő szerint délután hat óra körül a brit televízió III. Károly előre felvett beszédét sugározza.

    A 73 éves Károly a legidősebb trónörökös, aki valaha is a brit trónra került.

  • Ferenc pápa a brit királyi családnak címzett részvétnyilvánító üzenetében a csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynő hitét és kötelességtudatát méltatta. „Mélyen elszomorított, hogy őfelsége II. Erzsébet halálának híréről értesültem, szívélyes részvétem őfelségének (III. Károly királynak), a királyi család tagjainak, valamint az Egyesült Királyság és a nemzetközösség lakóinak” – áll a katolikus egyházfő táviratában. 

  • Sir Elton John Instagram-oldalán vett végső búcsút II. Erzsébettől. 

    Erzsébet királyné gyerekkoromtól kezdve végig kísérte az életemet, nagyon fog nekem hiányozni

Rovatok