Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ezúton is köszönjük megtisztelő figyelmüket, ezzel a posztunkkal véget ér élő hírfolyamunk a nagy-britanniai eseményekről.

    Tartsanak velünk holnap is! 

  • Chris Jackson, a Getty Images fotósa megosztott egy képet a Twitteren, amely a legkedvesebb képe II. Erzsébet királynőről.

    A fotós szerint ez a kép sikeresen megörökítette a királynő egyedi személyiségét és szívmelengető mosolyát. Elmondása szerint sok képet készített II. Erzsébetről de ez marad számára az örök kedvenc.

  • Péntek este először szólt a britekhez és a világhoz III. Károly király, az Egyesült Királyság új uralkodója. Kifejtette: édesanyja egész életében inspirációt és példát jelentett számomra és egész családomnak.

    Elkötelezettsége és odaadása uralkodóként soha nem lankadt, a változások és a fejlődés, az öröm és az ünneplés, valamint a szomorúság és a veszteség időszakában

    – fogalmazott III. Károly, aki hozzátette: tisztában van azzal, hogy az élete megváltozik, ahogy új feladatait vállalja.

    Ha kíváncsi a király teljes beszédére, kattintson erre a linkre.

  • Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy részt vesz II. Erzsébet királynő temetésén.

    „Még nem ismerem a temetés pontos részleteit, de ott leszek a szertartáson” – nyilatkozta pénteken újságíróknak Biden, aki hozzátette: még nem beszélt III. Károly királlyal II. Erzsébet halála óta.

    A CNN pénteken arról számolt be, hogy a Fehér Ház megteszi az első előkészületeket arra, hogy Biden Londonba utazzon, hogy részt vegyen II. Erzsébet királynő temetésén.

  • Henrietta nevű olvasónk portálunk felhívására megírta, hogyan találkozott II. Erzsébet királynővel.

    20 évvel ezelőtt bébiszitter voltam Canterburyben, egy katona házaspár gyerekeire vigyáztam. Amikor kint voltam, akkor volt II. Erzsébet uralkodásának az 50. évfordulója és jött a Canterbury érsekhez.

    Szólt a család, hogy jön a királynő, de valahogy nem akartam elhinni, így nem is vettem a fényképezőgépembe filmet (tekercset), így csak az emlékeimben él a találkozás.

    Mindenkinek integetett, a gyerekekkel kezet fogott és ment tovább. Mivel mi a katonai bázis mellett laktunk, ott szállt le a helikopterrel, ahol már várta őt a Rolls-Royce.

  • Több spanyol tartományban is hivatalos gyászt rendeltek el II. Erzsébet brit királynő halála miatt pénteken.

    A spanyol fővárost is magába foglaló madridi autonóm régióban három napig tart a gyászidőszak, amellyel a csütörtökön elhunyt brit uralkodó emlékének adóznak.

    A döntés nyomán a tartományi középületek lobogóit félárbócra eresztették, emellett Madrid két emblematikus épületét, a regionális kormány székházát és a városházát is a brit nemzeti színekkel világítják ki péntek este.

    Isabel Díaz Ayuso madridi tartományi elnök Twitter-oldalán a XX. század ikonikus asszonyának, a folytonosság, a stabilitás és a népek közössége szimbólumának nevezte II. Erzsébetet.

    „Uralkodását, életét a brit népnek, a demokratikus értékek védelmének és a békés világstabilitás megteremtésének szentelte, kitörölhetetlen nyomot hagyva a történelemben” – méltatta a néhai uralkodót Juan Manuel Moreno, Andalúzia tartományának elnöke.

    A dél-spanyolországi régióban, ahol nagyszámú brit közösség él, egynapos gyászt hirdetett a helyi kormány. Madridhoz hasonlóan az andalúz középületeken is félárbócra vonták a zászlókat.

    Több spanyol városban megemlékeztek II. Erzsébetről pénteken. A kelet-spanyolországi San Fulgencio településen például – ahol több brit állampolgárságú lakos él, mint spanyol – egyperces néma főhajtással adóztak az elhunyt uralkodó emlékének.

    A madridi brit nagykövetségen, valamint a Spanyolországban található hét brit konzulátuson részvétkönyvet nyitottak azok számára, akik szeretnék leróni kegyeletüket a következő napokban, írja az MTI.

  • Az észak-írországi Sinn Fein párt vezetője azt mondta, hogy várakozással tekint a III. Károly brit királlyal való együttműködés elé, és felszólította ír nacionalista társait, hogy legyenek tisztelettudóak, miközben unionista szomszédaik II. Erzsébet királynő halálát gyászolják.

    Michelle O'Neill az elsők között írta alá a belfasti városházán a részvétnyilvánító könyvet, miután ő és az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) egykori politikai szárnyának más vezető tagjai együttérző szavakat mondtak a királynő halála alkalmából.

    Az IRA, amely az 1998-as békeszerződéssel véget vetett az észak-írországi brit uralom elleni 30 éves fegyveres hadjáratának, 1979-ben egy bombatámadásban megölte Károly nagybátyját, Louis Mountbattent – írja az al-Dzsazíra.

  • Magyar idő szerint péntek este hét órakor kerül a nyilvánosság elé III. Károly király első beszéde, melyet korábban a Buckingham palotában vettek fel.

    Ugyanebben az időpontban kezdődik a londoni Szent Pál katedrálisban a II. Erzsébet emlékére szervezett hálaadó szertartás.

  • Megkértük az olvasóinkat, hogy osszák meg velünk azokat a személyes emlékeket, melyek valamilyen formában II. Erzsébet királynőhöz kapcsolódnak. Az alábbiakban Anikó történetét közöljük:

    Barátnőmmel 1997-ben brit turistákkal ismerkedtünk meg egy fővárosi szórakozóhelyen. Szabadidejükben több egynapos kirándulást tettünk Magyarországon, ők pedig viszonzásul meghívtak minket Londonba. A következő év júniusára megszerveztünk hát egy angliai nyaralást.

    A Heathrow repülőtéren a nevünkkel feliratozott táblával a kezében várt minket egy egyenruhába öltözött sofőr, aki közölte, hogy vendéglátóink fontos elfoglaltság miatt most nem tudnak kijönni, őt küldték értünk. Kisebb aggodalom öntött el minket, de végül beültünk a taxiba.

    Mint kiderült Ascot Derbyre mentünk, amin a királynő is tiszteletét tette. Úgy tudom, évente két alkalommal látogatott ki, de azt nem lehetett mindig előre tudni, hogy pontosan melyik lesz az a két nap. Sokan a lóversenypálya mellett parkoltak az autóikkal, családok, barátok együtt piknikeztek.

    Minket a taxis bevitt egészen a fő lelátó épületéig. Ekkor felbukkant az egyik vendéglátónk is, lóversenyszervező volt. Bekísért minket a zártkörű rendezvény miatt elkerített füves részre, ami tele volt asztalokkal, mindegyiknél elegáns vendégek üldögéltek, a nők szebbnél szebb színű ruhákban, elképesztő alakú és méretű kalapokban társalogtak. Leültünk egy számunkra fenntartott asztalhoz, hamarosan megérkezett a behűtött pezsgő is, és még éppen fogadhattunk a hátra levő futamokra (nem nyertünk semmit).

    A versenyek végén a nyertes lovakat egy belső karámba vezették, amin belül az istálló vagy a ló tulajdonosa beszélgetett és fotózkodott a királynővel. Vendéglátónk minket is betessékelt ennek a körnek a közepébe. A biztonságiakat tájékoztatta, hogy az ő személyes vendégei vagyunk, de a bent álldogálók csak találgatták, kik lehetünk. A díjátadót is az első sorból nézhettük végig.

    Sajnos akkor még nem volt olyan mobiltelefon, amivel gyorsan fotókat lehetett volna készíteni. Ahhoz pedig elég felkészületlenek voltunk, hogy legalább a fényképezőgép nálunk lett volna. Az bizony jó mélyen lapult a bőröndben, amit vendéglátónk a taxiból való kiszállást követően elvitt az irodájába.

    Mindössze két méterre álltam II. Erzsébet királynőtől. Ismeretlenül is ránk mosolygott, áradt belőle a kedvesség, fesztelenül beszélgetett, nagyon közvetlennek tűnt, mégsem mertünk odamenni hozzá és megszólítani. Miközben tudtuk, hogy a történelem egy szereplőjével találkoztunk és valószínűleg nem lesz még egy ilyen pillanat, valahogy azt éreztük, ez nem lenne helyénvaló. Ha pár éve történt volna mindez, biztosan lenne legalább egy közös fotónk!

  • Videóüzenetet tett közzé péntek délben Emmanuel Macron francia elnök, melyben részvétét fejezi ki III. Károly brit uralkodónak, a királyi családnak és a brit népnek egyaránt.

    Annyira szomorúak vagyunk

    – nyitja a Twitteren közzétett üzenetét anyanyelvén a francia államfő, majd rögtön angolra vált, és tudatja, hogy a francia nép nagy szomorúsággal értesült őfelsége II. Erzsébet haláláról.

    Bölcsessége és együttérző képessége segített mindannyiunknak átvészelni az elmúlt hét évtized történelmi hullámhegyeit és hullámvölgyeit

    – mondta Macron, hozzátéve, hogy II. Erzsébet már fiatalon erőt és bátorságot mutatott; a háború által érintett élet bátorságát, majd később az ahhoz kellő bátorságot, hogy az egyik évszázad után a következőben is megőrizze a szabadság és az állhatatosság értékeit.

    Nagyszerű államfőt és nagyon közeli szövetségest tisztelhettem benne, aki egyedi módon elhivatott volt a népe iránt

    – hangsúlyozta a francia elnök.

    Végezetül részvétét fejezte ki III. Károly királynak, a királyi családnak és a brit népnek. „Önökkel vagyunk” – idézi a francia elnököt az MTI.

  • Twitter-posztban fejezte ki részvétét II. Erzsébet halála miatt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

    Mély szomorúsággal értesültünk Őfelsége II. Erzsébet királynő haláláról. Az ukrán nép nevében őszinte részvétünket fejezzük ki a királyi családot és az egész Egyesült Királyságot ért helyrehozhatatlan veszteség miatt. Gondolataink és imáink veletek vannak

    – írta a bejegyzésben Zelenszkij.

  • A csendes-óceáni térség országaiban is gyászolják II. Erzsébet brit uralkodót. A királynő az Egyesült Királyság mellett 14 ország, Ausztrálián és Új-Zélandon kívül a többi között Tuvalu, a Salamon-szigetek és Pápua Új-Guinea vezetője is volt.

    Csütörtök este, élete 97. évében bekövetkezett halála után a csendes-óceáni térség minden részéről érkeztek részvétnyilvánítások. James Marape, Pápua Új-Guinea miniszterelnöke elmondta, az uralkodót szeretetteljesen csak a Mama Queenként (királyanya) emlegették, „mivel ő volt országunk, birodalmának országai, valamint uralkodóháza családfője”.

    II. Erzsébet uralkodása 70 éve alatt a térség Nemzetközösségbe tartozó számos országát meglátogatta.

    Szerencsések voltunk, hogy hozzánk is eljött, és nagyra becsüljük a szolgálat iránti hihetetlen elkötelezettségét

    – emlékezett meg Simon Kofe, Tuvalu megbízott miniszterelnöke.

    A királyi család hivatalos honlapján olvasható, hogy 1982-ben, a Tuvaluban tett látogatásakor helyi kenukkal, majd az evezős hajókat kézbe emelve vitték a királyi vendégeket a partra – írta az MTI.

  • Cher is megemlékezett II. Erzsébetről egy Twitter-posztban. Ebben azt is megemlíti, hogy egyszer szerencséje volt találkozni vele. Az énekesnő azt írta, hogy a királynőnek jó humora volt, és büszke rá, hogy „bika” volt – a bika szót a posztban egy emoji helyettesíti − szúrta ki a hvg.hu

    Cher valószínűleg kecskeemojit szeretett volna betenni, mivel a kecske szó angolul goat, és az internetes szlengben a „greatest of all time”, vagyis a „minden idők legjobbja” kifejezés rövidítése.

  • Néhányan azok közül, akik találkoztak a királynővel, arról beszéltek, hogy II. Erzsébet nem volt finnyás, és belevetette magát a mindennapi feladatokba, például segített a grillezésben és a mosogatásban.

    Lord Stirrup volt védelmi főnök azt is elárulta, hogy az uralkodó remek salátaöntetet tudott készíteni – írja a Sky News.

  • Miután III. Károly megérkezett  a Buckingham-palotába, felvonták a királyi lobogót.

    A kormány iránymutatása szerint Őfelsége, a királynő halála után a temetését követő napig minden hivatalos zászlót félárbócra kell ereszteni.

    Ez alól az egyetlen kivétel a királyi zászló, amelyet akkor vonnak fel, amikor az uralkodó a palotában tartózkodik − közölte a Guardian

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök nem vesz részt II. Erzsébet szeptember 19-re tervezett állami temetését – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

    A Politico beszámolója szerint a szóvivő azt mondta, az oroszok ugyan tisztelték a királynőt bölcsességéért, de Putyin részvétele nem opció. Arról később döntenek, hogy ki fogja Oroszországot képviseli a ceremónián.

  • III. Károly király barátja, Sir Nicholas Soames szerint uralkodóként „saját magát fogja adni”. A volt konzervatív képviselő és Winston Churchill egykori miniszterelnök unokája a Radio 4 The World At One című műsorában elmondta:

    Minden uralkodó saját személyiség, és ő is saját személyiség lesz. Nagyon hosszú tanoncidőt töltött el egy igazi mester mellett. II. Erzsébet soha egyetlen lépését sem vétette el, ebből pedig ő is sokat fog tanulni. 

    Elmondása szerint még nem beszélt az új uralkodóval, de szerinte III. Károly királynak „van gerince, és szüksége lesz rá”.

  • II. Erzsébet brit uralkodó és Fülöp edinburghi herceg 1993. május 5-én járt Budapesten. Tiszteletükre a Gundelben hivatalos ebédet adott az akkori miniszterelnök, Antall József.

    Az ebéd fogásait Kalla Kálmán séf úgy állította össze, hogy mindegyikben szerepelt a korona. Az előételt − házilag füstölt lazac fehér spárgával − koronaformában tálalták, a levesben a zöldségeket koronaalakúra vágták, a fonott borjúszűz íve is az uralkodói jelképre emlékeztetett − írta meg a látogatás húszéves évfordulóján a Szabad Föld

    A visszaemlékezés szerint a királynő kenyérrel törölte ki a tejfeles-paprikás szaftot, az azonban még meglepőbb volt, amikor a herceg sört kért a felszolgálótól.

  • Zolcer János televíziós producer pénteken arról írt közösségi oldalán, hogy egy ízben II. Erzsébet királynőtől vett házat Németországban. A beszámolóból kiderül, hogy a vevő Grünwaldban talált rá az ideális épületre, melyben a kanadai konzul lakott, és a tulajdonosa II. Erzsébet volt.

    „A konzul elmondta a vételárat, én meg gondoltam, a királynőnek néhány millió márka nem oszt, nem szoroz, ezért a kikiáltási ár felére tettem ajánlatot, bár még ez is több millió volt. Alig telt el egy hét, Londonból megjött a válasz: rendben, vihetem a házat. Megvettem” – írja Zolcer János.

    A producer azt hitte, az adásvételi szerződés aláírásánál majd találkozhat a királynővel, helyette azonban a konzul jelent meg, kezében egy felhatalmazással, amelyet II. Erzsébet királynő írt alá.

  • III. Károly éppen megérkezett a Buckingham-palotához. Jelenleg a tömegben állókat köszönti kézfogással Kamilla királyné társaságában.

  • Visszaérkezett Londonba, és jelenleg konvojával a Buckingham-palota felé tart III. Károly brit uralkodó. A király várhatóan hamarosan Liz Truss miniszterelnökkel is találkozik. 

    III. Károly király várhatóan magyar idő szerint hét órakor szólal fel először uralkodóként II. Erzsébet királynő halála után.

  • Az egész nemzet gyászol – mondta Sir David Attenborough a BBC-nek.

    „A királynőnek rendkívüli képessége volt arra, hogy jókedvre derítsen mindenkit a környezetében. Ha valami probléma adódott, tudni akarta, mi az, és ha a dolognak volt valami vicces oldala, egyből megragadta” – mondta a természettudós.

    „Ugyanakkor egy pillanatra sem felejthettük el, hogy egy olyan személy jelenlétében vagyunk, aki önként vállalt hatalmas felelősséget, és a nemzet szolgálatának szentelte az életét” – tette hozzá Sir David Attenborough.

  • Nemzeti gyász kezdődött pénteken az Egyesült Királyságban az előző nap elhunyt néhai uralkodó, II. Erzsébet királynő emlékére. A gyász valószínűleg a királynő tíz napon belül várható temetéséig tart, de az új uralkodó, III. Károly király pénteken külön gyászidőszakot hirdetett a királyi család számára.

    Az udvar bejelentette, hogy a király kívánsága szerint a családi gyász péntektől a királynő temetését követő hetedik nap végéig tart, és a királyi család tagjaira, a rezidenciák személyzetére, valamint a brit hadsereg ceremoniális feladatokkal is megbízott tagjaira vonatkozik – számolt be az MTI.

  • II. Erzsébet királynő halála miatt elhalasztották az angol labdarúgó-bajnokság (Premier League) hetedik fordulóját.

    A Premier League pénteki bejelentése szerint a csapatok délelőtti találkozóján úgy döntöttek, hogy „Őfelsége II. Erzsébet iránti tiszteletből” egy későbbi időpontban rendezik meg a mérkőzéseket.

    Ezzel szeretnénk emlékezni a hazáért végzett hosszú és megingathatatlan szolgálatára

    – fogalmazott közleményben Richard Masters, a Premier League vezérigazgatója, hozzátéve, hogy „ez egy hihetetlenül szomorú időszak nemcsak a nemzetnek, hanem világszerte emberek millióinak, akik csodálták” az Egyesült Királyság uralkodóját.

    Nem sokkal korábban az északír sportági szövetség is a hétvégi forduló halasztása mellett döntött – adta hírül az MTI.

  • Egy fiatalkori fotójával emlékezett meg Facebook-oldalán II. Erzsébetről az Országos Mentőszolgálat. 

    A szolgálat kiemelte: kevesen tudják az uralkodóról, hogy mentősofőrként szolgált a második világháborúban. A királynő ekkor mindössze 19 éves volt. 

  • Még II. Erzsébet halála előtt kezdett el terjedni a közösségi médiában egy kép, amelyen a királynőről uralkodása elején és végén, 1952 és 2022 közt készült fotók láthatóak egymás mellett:

    Ha önnek is van személyes emléke a királynőről, ossza meg velünk!

  • Facebook-posztban emlékezett meg II. Erzsébetről az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete. Kiemelték: az uralkodó emlékére és gyászuk jeléül az Európai Bizottság félárbócra engedte zászlóit.

    Tanúja volt háborúnak és megbékélésnek, Európában és Európán túl; valamint bolygónk és társadalmaink mélyreható átalakulásának. A folytonosság jelzőfénye volt ezekben a változásokkal teli időkben. Soha nem szűnt meg nyugalmat és elhivatottságot sugározni, és ez sokaknak adott erőt. Gondolataink mindazokkal vannak, akik gyászolják és emlékeznek rá

    – fogalmaztak a bejegyzésben. 

  • A szlovák elnöki palota előtti zászlókat pénteken reggel 9 órától délután 4 óráig félárbócra eresztették II. Erzsébet királynő gyászolása miatt – írja az Új Szó.

    A portál szerint Zuzana Čaputová köztársasági elnök szóvivője elmondta: az Egyesült Királyság népe iránti szolidaritás, illetve az elhunyt uralkodó előtti tisztelet jeléül teszik meg ezt a gesztust.

  • Hivatalosan szombaton délelőtt 10 órakor kiáltják ki Károlyt királynak a Szent Jakab-palotában – jelentette be a Buckingham-palota.

  • Jelenleg mind a 29 billiárd, forgalomban lévő brit pénzérmén II. Erzsébet arcképe látható – írta a BBC, hozzátéve azt is:

    ezek mind érvényben maradnak, de az új érméket már Károly arcképével fogják verni.

    Közlésük szerint a Királyi Pénzverde még nem adott tájékoztatást arról, hogy mikor kezdik el az új érmék kiadását, de valószínűleg a királyné arcképével ellátott érmék még a következő évtizedekben is forgalomban lesznek majd. 

    A Reuters szerint a Bank of England mindeközben külön is felhívta a figyelmet arra, hogy az Erzsébet arcképével ellátott bankjegyek is érvényesek maradnak. Ők ezzel összefüggésben még a gyászidőszak utánra ígértek tovább tájékoztatást. 

    A fizetőeszközökhöz hasonló a helyzet a bélyegeknél is, ugyanis

    1967 óta minden egyes brit bélyegen Erzsébet királynő arcképe látható oldalprofilból.

    Ezen kívül bizonyos, kereskedelmi forgalomban lévő termékeken (például parfümön vagy ketchupön) is egyfajta minőségi garanciaként látható a királynő pecsétje. Azokról a halála utáni két éven belül kell eltávolítani a szimbólumot. 

    Végül az útlevelekben is olvasható a „őfelsége (Her Majesty”) kifejezés Erzsébetre utalva, ezt az újaknál már „His Majesty”-re cserélik le Károly miatt.  

Rovatok