Index Vakbarát Hírportál

Szolgálat, kötelességtudat, patriotizmus – Amerika II. Erzsébetre emlékezik

2022. szeptember 9., péntek 11:13

A Fehér Házban félárbócra eresztették a zászlót, a washingtoni Nemzeti Katedrális harangja 96-szor szólalt meg, az angol nagykövetség és a konzulátusok épületeit országszerte ellepték a virágok, a New York-i Empire State Buildinget angol nemzeti színekkel világították ki, a tőzsde egyperces csenddel adózott, a tévécsatornákon huszonnégy órás műsorban mutatják be életét. Az Egyesült Államok II. Erzsébet angol királynőt gyászolja.

Amerika nem csupán legközelebbi szövetségesének uralkodójára, hanem egy kivételesen nagy formátumú vezetőre emlékezik, aki az elmúlt hetven év meghatározó személyisége lett nemcsak hazájában, hanem szerte a világon is. Akit zavaros, értékvesztett időkben is tisztelni lehetett, mert hiteles tudott maradni minden körülmény között; akit a szolgálat, a kötelességtudat és hazája iránti szeretet vezérelt. Két nappal halála előtt még fogadta a leköszönő Boris Johnsont és az új miniszterelnököt, Liz Trusst, mert ez „munkaköri” kötelessége volt

II. Erzsébet és az amerikai elnökök  

II. Erzsébet tizennégy amerikai elnökkel volt kapcsolatban Harry Trumantól Joe Bidenig. Az 1952-ben trónra lépő angol királynő és az amerikai elnökök együttműködtek a hidegháború idején, a kommunizmus összeomlása utáni egypólusú világban, az új millennium kihívásai közepette. II. Erzsébet Lyndon Johnson kivételével minden amerikai elnököt fogadott a Buckingham-palotában, amennyiben egészsége engedte, díszvacsorát adott tiszteletükre.

Bölcsességére jellemző, hogy nyomásra sem engedett ebből. Donald Trump nem volt népszerű Angliában, a királyi család fiatalabb tagjai sem kedvelték. A királynő mégis ragaszkodott ahhoz, hogy ő és kísérete is megkapja a legnagyobb tiszteletet, mert a transzatlanti szövetség sokkal fontosabb volt számára, mint a személyes érzelmek. 

II. Erzsébet kivételes baráti kapcsolatot ápolt Ronald Reagannel, mások mellett összehozta őket a közös hobbi, a lovaglás. A királynő meglátogatta az elnököt kaliforniai farmján, ahol mindketten hódolhattak szenvedélyüknek. 

Néhány idézet az amerikai elnökök megemlékezéseiből: 

Jimmy Carter

„Méltósága, jóindulata, kötelességtudata inspiráló mindenki számára. Csatlakozunk a világ millióihoz, akik egy kiváló vezetőt gyászolnak.” 

Bill Clinton

„Napfényben vagy viharban, ő mindig a stabilitás, a higgadtság, az erő forrása volt. Hálásak vagyunk kedvességéért, amivel elnökségem idején elhalmozott minket.” 

George W. Bush 

„Erzsébet királynő nagyszerűen vezette Angliát a nehéz pillanatokban is, mert bízott népében és egy fényesebb jövőben.”

Barack Obama

„Amikor próbáltunk eligazodni, mit is jelent elnöknek és First Ladynek lenni, a királynő kitárt karokkal és különleges nagystílűséggel fogadott minket. El voltunk bűvölve melegszívűségétől, humorától, bájától.”  

Donald Trump

„Micsoda nagyszerű és gyönyörű hölgy volt – senki sem volt hozzá mérhető.”

Joe Biden

„Őfelsége, II. Erzsébet több volt, mint királynő. Egy korszak meghatározó alakja lett. Az állandóan változó világban kiegyensúlyozott jelenlétével a nyugalom forrása volt. Nemzedékeket töltött el büszkeséggel, számukra ő volt Anglia.”

Monarchia a popkultúrában 

Az amerikaiaknak a két ország politikai kapcsolatán túl is sokat jelentett az angol királyi család. Az az ország, amely az angolokkal való szakítás után alapította meg 1776-ban az egyenlőségen alapuló köztársaságot, elbűvölve figyelte a monarchiát annak hagyományaival, szertartásaival, pompájával, híres személyeivel.

II. Erzsébet és a királyi család akaratlanul is része lett az amerikai popkultúrának is. 

Sokak szerint őket próbálták utánozni alacsonyabb szinten a sajátos amerikai celebkultúrával.

Az amerikai rajongók televízión, interneten, bulvárlapokon keresztül szinte minden családtagot ismertek, minden botrányt követtek, minden jelentős eseményen ott voltak, legyen az esküvő, keresztelő, temetés. Amerikai hírességgé is vált a tragikus sorsú Diana hercegnő. A Kaliforniába költözött Harry herceg és amerikai felesége, Meghan Markle is a figyelem központjába került, amikor a korábbi televíziós színésznő az áldozat szerepét alakítva támadta a monarchiát. A királynő mindezt szokásos méltósággal kezelte. Az anyának, nagyanyának, dédanyának fontosabb volt a családi béke, az összetartás, mint a rangon aluli vita.   

A kegyeleti órák után majd megkezdődik a monarchia jövőjének taglalása, III. Károly király alkalmasságának megkérdőjelezése. De addig is irigykedve figyelhetik Amerikában, hogy volt egyszer egy vezető, aki összetartotta népét, akire egyszerű emberek, sportolók, tudósok, művészek, rocksztárok, mint Mick Jagger vagy Paul McCartney, egyaránt felnéztek.

Akiért milliók énekelték, hogy Isten óvja a királynőt.   

(Borítókép: Erzsébet királynőre emlékeznek New York egyik utcáján 2022. szeptember 8-án. Fotó: Lokman Vural Elibol/Anadolu Agency via Getty Images)     

Rovatok