Index Vakbarát Hírportál

A német kormány 65 milliárd eurós segélycsomaggal segít átvészelni a telet

2022. szeptember 9., péntek 07:21

Hatvanötmilliárd eurós segélycsomagot hagyott jóvá a német kormánykoalíció a háztartások megsegítésére az energiaválság közepette.

Csökkentik a tömegközlekedés díjszabását és adókedvezményekben részesítik az energiaigényes vállalatokat – egyebek között ez áll az idei harmadik, úgynevezett tehermentesítő intézkedéscsomagban.

A 65 milliárd eurós, több mint 26 ezer milliárd forintos tervvel enyhítik a háztartásokra háruló nyomást az infláció gerjedése és az elszabaduló energiaárak közepette azok után, hogy Oroszország gyakorlatilag leállította az Európába irányuló gázszállításokat az Északi Áramlat 1 vezetéken.

„Átvészeljük ezt a telet” – üzente Olaf Scholz kancellár honfitársainak.

A szövetségi statisztikai hivatal szerint Németországban az infláció augusztusban közel 8 százalékra emelkedett, jóllehet júniusban és júliusban valamelyest csökkent – a blikkfangos megfogalmazás szerint mindenekelőtt a közlekedési ágazatban a fogyasztók terheinek csökkentését célzó rövid távú kormányzati programok jóvoltából. Leegyszerűsítve: a nyári hónapokban a pénzhígulást a 9 eurós, filléresnek számító havi bérlet bevezetése fogta vissza.

Elemzők szerint Magyarországon az infláció húsz százalék felett tetőzhet. A legnagyobb áremelkedés Németországban magától értetődően az energiaszektorban tapasztalható.

Oroszország ukrajnai inváziója és az azt követő Moszkva elleni szankciók miatt Berlin versenyt fut az idővel, hogy még a tél beállta előtt csökkentse függőségét az orosz gáztól.

Ugrásszerűen emelkedtek azonban az árak az élelmiszeriparban is, ahol júniusban még 12, augusztusban viszont már 16,6 százalékos drágulást jegyeztek.

Áramársapka

A német kormány másfél milliárd eurót szán a tömegközlekedési kedvezmények részleges folytatására, miután augusztus végén – három hónap elteltével – lejárt a havi 9 eurós bérletek érvényessége.

A hajnalig tartó koalíciós tárgyalások után Scholz belengette, hogy előreláthatóan mérséklik az energiacégekre kivetett adót azzal a céllal, hogy csökkentsék a gáz, az olaj és a szén árát a fogyasztók számára. Németország energiaellátásáról is megnyugtatóan nyilatkozott a kancellár, jóllehet röviddel korábban Oroszország leállította a gázszállítást az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül.

„Idejekorán hozott döntéseket” kormánya a többi között a gáztározók felöltéséről és a szénerőművek újraindításáról – emlékeztetett a kancellár.

„Emberileg lehetséges mértékben” mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne legyenek áramkimaradások – nyilatkozta nem sokkal később a közszolgálati televízióban. A villamosenergia-árplafont „a lehető leggyorsabban” bevezetik – ígérte a német kancellár honfitársainak.

Németországban ez az idei harmadik segélycsomag. Az előző kettő üzemanyagár-kedvezményt, a 9 eurós tömegközlekedési jegyet és a munkavállalóknak nyújtott energiaár-átalányt tartalmazta.

Többet költenek újrafegyverkezésre

A német kormánykoalíció három pártja, a balközép szociáldemokraták, a klímabarát Zöldek és a neoliberális Szabad Demokraták hosszasan tanácskoztak az intézkedések meghirdetése előtt.

Az ellenzék kivétel nélkül bírálta a csomagot. „Semmi konkrétum” nincs a magas áramköltségek enyhítésére, a 9 eurós tömegközlekedési jegy kiváltására vagy az energiaigényes cégek támogatására vonatkozó tervek egyikében sem – jegyezte meg a CDU/CSU-frakció alelnöke.

A könnyítési csomag szociális vonatkozásait helyesli, ugyanakkor az orosz gáz hiánya miatt bekövetkező „áramellátási sokkra” figyelmeztetett a CDU elnöke, aki szerint a bezárásra ítélt három német atomerőműnek átmenetileg folytatnia kellene a termelését.

Az intézkedések „még mindig elmaradnak attól az újrafegyverkezésre szánt 100 milliárdtól, amelyről egyik napról a másikra döntöttek” – utalt a szocialista Baloldali Párt vezetője Scholznak a katonai kiadások növelésére tett ígéretére, amelyet az Oroszország februári ukrajnai invázióját követő napokban tett.

A segélycsomag további áremelkedéseket fog gerjeszteni – figyelmeztetett a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért, amely szerint véget kell vetni az Oroszországgal folytatott gazdasági háborúnak.

(Borítókép:  Olaf Scholz Kanadában 2022. augusztus 3-án. Fotó: Bernd Thissen/picture alliance via Getty Images)

Rovatok