Index Vakbarát Hírportál

Trump eldughatta a Fehér Házból elhozott titkos iratok egy részét az FBI elől

2022. szeptember 9., péntek 07:35

Donald Trump volt amerikai elnök csapata lehet, hogy még az FBI házkutatása után sem adta vissza az összes titkos iratot, amelyet a volt elnök a Fehér Házból elnöksége végén elhozott – figyelmeztettek csütörtökön amerikai ügyészek, akik potenciális nemzetbiztonsági kockázatnak nevezték az iratok visszatartását, amely vizsgálatot igényel.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint nem minden titkos iratot sikerült visszaszerezni Donald Trump házából, ezért azt indítványozta, hogy Aileen Cannon amerikai kerületi bíró engedélyezze az igazságügyi minisztérium számára, hogy folytassa a körülbelül száz titkos irat vizsgálatát, melyet az FBI a volt amerikai elnök Mar-a-Lago birtokán lefoglalt.

Azt is vizsgálják, hogy a Fehér Házból jogellenesen vittek-e el és ott helytelenül tároltak-e titkos dokumentumokat. Trump ellen azért folyik az eljárás, mert 2021 januárjában, hivatalából való távozása után a floridai Palm Beachen lévő üdülőhelyen, megtartotta az otthonában a kormányzati iratokat, amelyek közül néhányat szigorúan titkosnak minősítettek.

Pénzkidobás

A 100 dokumentum töredéke annak a több mint 11 ezer nem minősített kormányzati dokumentumnak, amely a hatóság birtokába került.

Az ügyészek a Reuters szerint azt is kérték a bírótól, hogy ne engedélyezze, hogy egy „különleges mesternek” nevezett független döntőbíró felülvizsgálja a Trump birtokán lefoglalt minősített anyagokat. Trump a Truth Social nevű közösségi oldalán egy bejegyzésében pénzkidobásnak minősítette a kérést.

Az igazságügyi minisztérium csütörtökön felvetette, hogy még több olyan titkos irat lehet, amelyet a Fehér Házból eltávolítottak Trump elnöksége alatt, és amelyet az FBI nyomozói még nem találtak meg.

Egy héttel korábban, pénteken a bíróság nyilvánosságra hozta a Donald Trump házában tartott FBI-házkutatás során lefoglalt iratok minden eddiginél részletesebb listáját, és kiderült a házkutatás hivatalos jogcíme is. Az irodákban talált dokumentumok között volt több tucat üres dosszié „minősített” felirattal. Kiderült, hogy az FBI 48 darab üres, titkosítottként megjelölt mappát talált, és további 42-t, amelyeket az államtitkárnak vagy katonai segédnek kellett volna visszaadnia.

(Borítókép: Donald Trump 2020. március 11-én. Fotó: Doug Mills-Pool/Getty Images)

Rovatok