Index Vakbarát Hírportál

Új emberi jogi főbiztost nevezett ki az ENSZ

2022. szeptember 9., péntek 12:07

Az ENSZ Közgyűlése helyi idő szerint csütörtökön jóváhagyta az osztrák Volker Türk kinevezését a világszervezet új emberi jogi főbiztosává.

Volker Türköt António Guterres ENSZ-főtitkár javasolta főbiztosnak a chilei Michelle Bachelet utódjául, akinek hivatali ideje augusztus 31-én ért véget. Türk jelenleg Guterres irodájában politikáért felelős főtitkárhelyettesként dolgozik.

Az új főbiztos két másik jelölt, az argentin Federico Villegas és a szenegáli Adama Dieng ellenében nyerte el a magas tisztséget.

Az osztrák külügyminisztérium üdvözölte Türk kinevezését, és teljes támogatásáról biztosította az új főbiztost, akit „az emberi jogok szenvedélyes védelmezőjének” nevezett.

A főbiztos egyből kihívással szembesül

Volker Türk főbiztosi tevékenységének első nagy próbája lesz annak a jelentésnek a következményeit kezelni, amelyet elődje, Michelle Bachelet közvetlenül távozása előtt a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület emberi jogi helyzetéről készített. A jelentés szerint az ujgurok és más muzulmánok „önkényes és diszkriminatív bebörtönzése” Hszincsiangban emberiesség ellen elkövetett bűntett lehet. Mint arról beszámoltunk, Hszincsiang tartományban, ahol a kommunista párt elnyomja a muszlim kisebbséget, minden 25. embert terrorizmussal kapcsolatos vádak alapján börtönbüntetésre ítéltek.

Kína hevesen tagadja, hogy bármilyen visszaélés történne az autonóm területen. „Kína azt reméli, hogy Türk úr főbiztosi tevékenységében szigorúan ragaszkodni fog az objektivitás, pártatlanság és a politikamentesség elveihez” – jelentette ki Taj Ping kínai ENSZ-nagykövet a közgyűlésben.

Az emberi jogi főbiztosnak az MTI szerint fontos szerepe van abban, hogy megszólaljon, ha egy országban visszalépés tapasztalható a demokrácia terén, és autokratikus tendenciák tapasztalhatók a demokratikus jogok rovására.

Türk több mint két évtizedig az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) munkatársa volt, ahol 2015 és 2019 között főbiztoshelyettesként dolgozott. A Bécsi Egyetemen nemzetközi jogból doktorált, és a Linzi Egyetemen nemzetközi jogi szakértőként dolgozott. Számos publikációt jegyez a nemzetközi menekültjog és emberi jogok területén.

(Borítókép: Volker Türk 2019. március 21-én. Fotó: Munir Uz Zaman / AFP)

Rovatok