Index Vakbarát Hírportál

Észak-Koreában is bevezethetik a koronavírus elleni védőoltásokat

2022. szeptember 9., péntek 10:11

Kim Dzsongun, Észak-Korea vezetője azt javasolja, hogy novembertől tegyék lehetővé a koronavírus elleni védőoltás beadását az elszigetelt kelet-ázsiai országban is.

Észak-Korea vezetője csütörtökön a nemzetgyűlés előtt mondott beszédet. Felszólalásában az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetéseire utalt, melyek szerint télen újra megsokszorozódhat a koronavírus-fertőzések száma.

Ezért a felelős védőoltás mellett javasoljuk, hogy novembertől minden lakos viseljen maszkot az egészsége védelme érdekében

– mondta Kim Dzsongun.

Az elszigetelt észak-koreai rezsim korábban elutasította a Covax, a globális oltóanyag-megosztó rendszer és Dél-Korea oltóanyag-felajánlásait is. Ehelyett azt állította, hogy a határok lezárásával sikeresen távol tartotta a koronavírust az országtól, bár a szakértők szerint a vírus már jó ideje jelen van ott is. Vámnyilvántartások szerint Észak-Korea idén importált néhány meg nem nevezett oltóanyagot Kínából – írja a Reuters.

Kim Dzsongun augusztusban győzelmet hirdetett a Covid–19 felett, és elrendelte a májusban bevezetett valamennyi járványellenes intézkedés feloldását, ugyanakkor hozzátette: Észak-Koreának fenn kell tartania az „acélerős járványellenes gátját”.

Észak-Korea sohasem közölt hivatalos adatokat arról, hogy hány ember kapta el a koronavírust az országban, nyilvánvalóan azért, mert nincsenek eszközei a széles körű teszteléshez.

Ehelyett rendszerint napi lázas betegek számáról számolt be, ez a szám mintegy 4,77 millióra nőtt a körülbelül 25 millióra becsült lakosságból. Július 29-e óta azonban nem regisztráltak új eseteket, és azt állítják, hogy a halálos áldozatok száma 74.

Számos szakértő és a WHO is kétségbe vonja ezeket az adatokat, arra hivatkozva, hogy Észak-Koreában nem adott a tesztelési kapacitás háttere.

Kim Dzsongun is áteshetett a betegségen

Kim Dzsongun nővére korábban arról nyilatkozott, hogy maga az észak-koreai vezető is szenvedett a betegség olyan tüneteitől, mint a láz, és a dél-koreai szórólapokat tette felelőssé a járvány kitöréséért.

Hiába volt súlyos beteg magas lázzal, egy pillanatra sem tudott lefeküdni, mert végig azokra az emberekre gondolt, akikről gondoskodnia kellett a járványhelyzetben

– részletezte a nővére.

Az Index korábbi cikkében arról is olvashatnak, hogy Észak-Korea új törvényt fogadott el a nukleáris energiapolitikáról. Az erről szóló nyilatkozatot Kim Dzsongun tette közzé pénteken. A megállapodás kimondja, hogy Észak-Korea „felelős atomhatalomként” nem ad át nukleáris fegyvereket más országoknak, és nem osztja meg a nukleáris technológiát, a berendezéseket és az előállításukhoz szükséges anyagokat.

Rovatok