Index Vakbarát Hírportál

Csúcstalálkozót tart Japán és az Egyesült Államok

2022. szeptember 10., szombat 12:35

Joe Biden amerikai elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök szeptember végére találkozót szervezett, hogy tárgyaljon Kína fenyegetéséről, amely Tajvan ellen irányul.

Japán drasztikusan megerősítené az ország védelmét, mióta a volt miniszterelnököt meggyilkolták. Most az Egyesült Államokkal közösen azon dolgozik, hogy szeptember 20-a körül New Yorkban csúcstalálkozót szervezzen Kisida Fumio miniszterelnök és Joe Biden elnök között a kelet-ázsiai biztonsági kérdések megvitatására.

Kína Tajvanra gyakorolt növekvő nyomása, Észak-Korea atomkísérletekkel való fenyegetése és Oroszország ukrajnai inváziója is terítéken lesznek az aktuális témák között, és a csúcstalálkozóra valószínűleg az ENSZ-közgyűlés ülésének keretein belül kerül sor – írja a Reuters.

Kisida Fumio valószínűleg részt vesz Erzsébet királynő temetésén is Nagy-Britanniában Naruhito japán császárral együtt, mielőtt az Egyesült Államokba látogatna – jelentette szombaton korábban a japán állami tévé. Joe Biden közölte, hogy részt fog venni a királynő temetésén.

Rovatok