Index Vakbarát Hírportál

Birkás mesével lázítottak, börtönbe mennek

2022. szeptember 10., szombat 12:15

A hongkongi bíróság szombaton közel két év börtönbüntetésre ítélt öt logopédust, mert szerepet játszottak a lázítónak minősített gyermekkönyvek kiadásában.

Mint arról beszámoltunk, bűnösnek találtak öt logopédust, akit felbujtással vádoltak „lázító” gyermekkönyvek kiadása miatt.

A 2019-es kormányellenes tüntetéseket követően 2020-ban Kína új nemzetbiztonsági törvényt vezetett be, amivel az írók elítélésén túl számos, ehhez hasonló esetben szorította vissza a polgári szabadságjogokat. Peking szerint a törvényre azért van szükség, hogy általa fenntartsa a stabilitást és a biztonságot, de a kritikusok és az ENSZ szerint a törvény célja a másként gondolkodók és az emberi jogok eltiprása.

A kínai vezetés a hónapokig tartó tüntetésekre egy átfogó nemzetbiztonsági törvény bevezetésével és a politikai ellenfelek kizárásával, bebörtönzésével vagy elhallgattatásával válaszolt, akik közül sokan külföldön kértek menedéket.

Az öt vádlott már több mint egy éve börtönben van, és a szombaton kiszabott 19 hónapos büntetés értelmében jogosultak lehetnek a korai szabadulásra – jelenti az AP News. A vádlottak ártatlannak vallották magukat, de szerdán elítélték őket felbujtásért, miután a bíróság szerint a hatóságok elleni gyűlöletkeltés volt a céljuk egy bárányokról és farkasokról szóló gyermekkönyvsorozat kiadásával.

(Borítókép: A lázítónak minősített gyermekkönyvek Hongkongban, Kínában 2021. július 22-én. Fotó: Tyrone Siu/File Photo / Reuters)

Rovatok