Index Vakbarát Hírportál

Cukorka és pénz jár a negatív drogtesztekért Amerikában

2022. szeptember 11., vasárnap 10:22

Egyre több amerikai számára a függőségi kezelés nemcsak kemény munkát jelent, hanem jutalmazást is – néha összesen 500 dollárt – kapnak a negatív drogtesztekért, illetve a tanácsadáson vagy a csoportterápiákon való megjelenésért.

A módszert vészhelyzet-kezelésnek hívják, amellyel a túladagolásos eseteket próbálják visszaszorítani. Sokáig a kormányzatok csalástól tartottak, inkább megakadályozták a jutalmazási programok széleskörű bevezetését, viszont, ahogy a módszer sikereiről számoltak be az orvosok, az aggályok is elkezdtek feloszlani.

Kétségbeesésükben fizetnek a betegeknek

„A kétségbeesés olyan állapotában vagyunk, amikor minden eszközt be kell vetnünk, és ez az, ami működik” – mondta James Berry, aki a Nyugat-Virginiai Egyetem függőségi orvostudományi intézetét vezeti.

Az amerikai túladagolásos halálesetek száma a világjárvány idején rekordmagasra emelkedett. Bár az opioidok a fő okozói a túladagolásos halálozásoknak, a stimulánsokkal, például a metamfetaminokkal kapcsolatos halálesetek is emelkednek. Gyakori az olyan haláleset, hogy több kábítószer is van a az emberek szervezetében.

A gyógyszeres kezelés segíthet leszokni a opioid-túladagolásról, de a stimulánsfüggőségre nincs hatékony gyógyszer. A jutalmazási programok – különösen, ha a pénzösszeg a következetes teljesítéssel nő – az AP News szerint széles körben elismertek, mint a stimulánsoktól függő emberek leghatékonyabb kezelése.

Rovatok