Index Vakbarát Hírportál

Már az Eiffel-tornyot is elérte az energiaválság, korábban sötétedhet Párizs szimbóluma

2022. szeptember 11., vasárnap 17:36

Az egész Európát sújtó energiaválság miatt várhatóan egy órával hamarabb kell lekapcsolni az Eiffel-torony fényeit Franciaország fővárosában, Párizsban. A városvezetés hamarosan döntést hozhat az ügyben.

Korábban sötétedhet az Eiffel-torony az Európában zajló energiaválság miatt, a párizsi városháza pedig hamarosan javaslatot is nyújthat be erről – írja a Guardian.

A brit lap cikkében arról ír, hogy a francia főváros egyik szimbólumának számító emlékmű a megszokottnál egy órával hamarabb sötétedhet el. A mostani metódus szerint az Eiffel-torony sötétedés után hajnali 1-ig látható megszokott fényében.

A fények kihunyása előtt az emlékmű még öt percig pislákol, mielőtt elsötétül az Eiffel-tornyot megvilágító mintegy 20 ezer izzó.

A párizsi városvezetés várhatóan arra fog javaslatot tenni, hogy a torony este háromnegyed 11-kor sötétedjen el. Akkor, amikor az utolsó látogatók is távoznak az emlékműből, így vélhetőleg éjfélkor már nem fog világítani.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, rozsdásodás miatt hamarosan át kell festeni az Eiffel-tornyot, aminek összege akár 60 millió euró is lehet.

A szakértők szerint a munka csak ráncfelvarrásnak lesz jó, a végeredmény pedig szerintük siralmas lesz. Azt mondták, hogy a tornyot teljesen le kell csupaszítani, majd újrafesteni, ugyanis a régi festék átfestése csak tovább fokozza a korróziót.

(Borítókép:  Stephane Cardinale / Corbis / Getty Images)

 

Rovatok