Index Vakbarát Hírportál

Halálra éhezteti a kegyetlen rezsim az ujgurokat

2022. szeptember 11., vasárnap 12:13

Kína Hszincsiang régiójának hatóságai bocsánatot kértek az élelmiszer- és gyógyszerhiány miatt azokon a területeken, amelyeket egy hónapra lezártak a Covid–19-járvány megfékezésére.

Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület egyes részeit egy hónapra lezárták a koronavírus-járvány megfékezésének érdekében. Kínát emberi jogi visszaélésekkel vádolják a régióban. 

A Kazahsztánnal határos északi Hszincsiang egy részén, Yiliben napok óta terjednek a kínai közösségi médiában a hiányról és a nehéz körülményekről szóló jelentések, egyesek szerint a helyzetről szóló bejegyzéseket cenzúrázzák. Egy Twitter-felhasználó szerint az ujgur fiatalokat halálra éhezteti a kegyetlen rezsim.

A tisztviselők pénteken elismerték, hogy problémák merültek fel: Liu Csinghua, az érintett terület kormányzóhelyettese azt mondta, hogy a lezárás miatt egyesek nem jutottak kórházi kezeléshez, és gondok voltak az élelmiszerosztással is. Liu a Bloomberg szerint elmondta, hogy a helyi kormányzat „mélységesen sajnálja a koronavírus miatt bevezetett intézkedések emberek életére gyakorolt hatását”, és ígéretet tett a helyzet orvoslására.

Egy bocsánatkérés nem lesz elég

A Kína északnyugati részén fekvő hatalmas Hszincsiang számos etnikai csoportnak ad otthont, köztük a kisebbségi ujguroknak. Kína szigorúan ellenőrzi a területet, mondván, hogy harcol a szeparatizmus és a vallási szélsőségek ellen, miközben számos emberi jogi visszaéléssel vádolják, amelyek célja a többnyire muszlim ujgurok és más csoportok asszimilálása.

A hatóságok a biztonsági apparátust, amelyet a politikai ellenvélemény elfojtására építettek ki Hszincsiangban és más külső területeken, a koronavírus-korlátozásokkal szembeni ellenállás leküzdésére is használják. Kína határait a zéró-Covid-politika miatt gyakorlatilag lezárták, ezért Hszincsiang népszerűsége belföldi turisztikai célpontként megugrott. 

A mintegy 500 ezer embernek otthont adó Yining városát legalább augusztus 11. óta újra lezárták. Urumqi, Hszincsiang fővárosa más területekkel együtt szintén lezárva maradt. A régió szombatra 28 koronavírus-fertőzöttet jelentett, ami a múlt havi napi több mint 400-hoz képest csökkenést jelent.

(Borítókép: Védőfelszerelést viselő önkéntesek élelmiszert szállítanak a lakóknak 2022. április 7-én Hszincsiang-Ujgur régióban Kínában. Fotó: Liu Xin/China News Service via Getty Images)

Rovatok