Index Vakbarát Hírportál

7,6-osra erősödött a földrengés Pápua Új-Guineában

2022. szeptember 11., vasárnap 07:17

Erős, 7,6-os földrengés volt Pápua Új-Guineában vasárnap, a térségben rövid ideig szökőárriadót is elrendeltek.

Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint a földrengés középpontja körülbelül 60 kilométeres mélységben volt, nem egészen 70 kilométerre az ország keleti részén fekvő Kainantu várostól.

Korábban szombaton a Richter-skála szerint 6,2-es erősségű földrengés rázta meg az indonéziai Pápuát, ami szökőárat azonban nem okozott, és riasztást sem adtak ki. A rengés vasárnapra már 7,6-os erősségűre fokozódott és egy időre elrendelték a szökőárriadót.

Az epicentrumtól 500 kilométerre is érezni

Helyszíni beszámolók szerint a tengerparti Madangban több épületben károk keletkeztek, fennakadások voltak az áramellátásban is. A rengést még a közel 500 kilométerre lévő fővárosban, Port Moresbyban is érezni lehetett. Sérülésről nem tettek bejelentést.

Az USGS a rengést követően szökőárveszélyre figyelmeztetett, de a riasztást rövid időn belül visszavonta.

Földrengést jelentettek vasárnap az indonéziai Szumátra sziget nyugati részéről is, egyelőre nem tudni, a 6,1-es rengésnek vannak-e áldozatai, a hatóságok nem rendeltek el szökőárriadót.

Pápua Új-Guinea és Indonézia az MTI szerint az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol különösen gyakoriak a földrengések.

Rovatok