Index Vakbarát Hírportál

1200 éve nem látott természeti katasztrófa sújtja Amerikát

2022. szeptember 12., hétfő 17:19

Amerika délnyugati részén a kutatók „megaaszályt” azonosítottak egy új tanulmányban. A fák évgyűrűinek elemzéséből megállapították, hogy 1200 évvel ezelőtt volt ehhez hasonló, hosszan tartó aszályos időszak, csak ez a mostani sokkal súlyosabb.

A Washington Post friss elemzése szerint a délnyugati területek egyes részein az éves átlaghőmérséklet már több mint 1,5 fokkal emelkedett, amely olyan küszöbérték, amelyet széles körben olyan fordulópontnak tekintenek, és már pusztító következményekkel jár az emberiségre és a környezetre nézve.

Bár a szárazság természetes része a délnyugati éghajlatnak, a fák évgyűrűi és a talaj nedvességtartalma közötti kapcsolatot vizsgálva a Washington Állami Egyetem kutatói megállapították, hogy a jelenlegi, 2000 óta tartó aszályos időszak példa nélküli körülbelül a 800-as évek óta.

A Nature Climate Change című folyóiratban megjelent 2022-es tanulmány az elmúlt két évtized forró és száraz időjárásának 42 százalékát a globális felmelegedésnek tulajdonította.

Tim Kohler, a Washingtoni Állami Egyetem régésze és professzora szerint a jelenlegi súlyos szárazság különbözik a történelem előtti száraz időszakoktól.

Úgy tűnik, hogy ez a mostani súlyosabb, mint bármelyik korábbi aszály, és ugyanolyan hosszú. Az igazán rossz hír azonban az, hogy az összes korábbi aszályos időszak az üvegházhatású gázok növekedésének hatása nélkül zajlott le. Most új labdajátékot játszunk, és a tudósok nem tudják, mire számítsanak

– mondta Tim Kohler.

Rovatok