Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött az EU-s pénzek elsikkasztásával vádolt volt cseh kormányfő pere

2022. szeptember 12., hétfő 17:09

Megkezdődött Andrej Babis volt cseh miniszterelnök pere hétfőn a prágai járási bíróságon. A gyanú szerint a politikus vállalata jogosulatlanul jutott 50 millió koronához egy uniós pályázaton.

A politikust az a vád érte, hogy vállalati tulajdonú farmjával nem indulhatott volna egy kis- és közepes vállalkozások számára kiírt uniós pályázaton. Az Európai Unió 2 millió eurót osztott szét a nyertes pályázók között, és a gyanú szerint Andrej Babis vállalata jogosulatlanul jutott 50 millió koronához.

A 68 éves politikus tagadja, hogy szabálytalanul indult volna a pályázaton, és politikailag irányított lejáratásnak minősítette az ellene indított bírósági eljárást. A tárgyaláson korábbi asszisztense, Jana Nagyova társaságában jelent meg.

Tüntetők jelentek meg a bíróság előtt

A meghallgatás nagy érdeklődést váltott ki Csehországban. A prágai járási bíróság épülete előtt jelentős számban jelentek meg a sajtó képviselői, az utca túloldalán pedig a Babis ellen tüntetők, akik egy imitált börtöncellát építettek fel, amelybe jelképesen bezártak egy tüntetőt, aki a volt miniszterelnök arcképes maszkját viselte. A demonstrálók az ellen tiltakoznak, hogy Andrej Babis várhatóan indulni kíván a 2023-as cseh elnökválasztáson.

Márciusban függesztették fel a volt cseh miniszterelnök mentelmi jogát, amely lehetőséget biztosít a most megindult bírósági eljárás lefolytatására.

Babis pártja tavaly elbukta a parlamenti választást

Andrej Babis 2017 és 2021 között volt Csehország miniszterelnöke. Pártja, a centrista ANO mozgalom minimális különbséggel vesztette el a tavalyi parlamenti választást a jelenlegi miniszterelnök, Petr Fiala által vezetett jobbközép koalícióval szemben. Az ANO egy vasárnap közölt felmérés szerint 30,5 százalékos támogatottsággal vezeti a pártok népszerűségi listáját, míg a Petr Fiala által vezetett jobbközép koalíció 19,5 százalékon áll.

(Borítókép: Andrej Babis 2021. november 1-jén. Fotó:  Ian Forsyth/Getty Images)

Rovatok