Index Vakbarát Hírportál

Már kínaiak milliói éheznek az újabb járványügyi lezárások miatt

2022. szeptember 12., hétfő 18:38

Az emberek már hangosan panaszkodnak, mert egyre nagyobb a hiány az alapvető szükségleti cikkekből és az élelmiszerekből a lezárt városokban.

A hatóságok keményen küzdenek, hogy ellenőrzésük alatt tartsanak minden új járványgócot hetekkel a Kínai Kommunista Párt októberi kongresszusa előtt. A kínai zéró-Covid-politika azt követeli meg, hogy a legszigorúbb intézkedéseket vezessék be, még ha csak elszórt, egy-két esetet is jelentenek. Hétfőn mindössze 949 új esetet regisztráltak egész Kínában. 

Hszincsiangban, a Yili Kazah Autonóm Tartomány területén, ahol mintegy 4 és fél millióan élnek, Kazahsztán határán a helyiek elkeseredetten kérnek segítséget a közösségi médiában. Videófelvételen zokog egy ujgur férfi, hogy gyerekei már három napja nem ettek. Egy másik pedig arról panaszkodik, hogy elfogyott minden pénzük, képtelen élelmiszert venni. Két gyerekük van, a felesége terhes, de képtelen eljuttatni a szükséges szülészeti vizsgálatra. A térségben kínai hanok, kazahok és ujgurok élnek. 

Később az illetékesek ugyan bocsánatot kértek, és elismerték, hogy a lezárás miatt egyesek nem jutottak kórházi kezeléshez, és gondok voltak az élelmiszerosztással is. A hszincsiangi helyzetről részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

Már cenzúrázzák a kínai közösségi médiát

A The Guardian brit híroldal arról ír, hogy a hosszú ideje tartó lezárások miatt az egyre erősebb  tiltakozási hullámot már cenzúrázzák a kínai közösségi oldalakon. A Csungkinggal szomszédos dél-nyugat kínai Kujcsou tartomány fővárosában, Guijangban a hatóságok mindenféle előzetes értesítés nélkül házi fogságra ítéltek félmillió lakost a regisztrált, néhány koronavírus-tünetet produkáló ember nyomán úgy, hogy esélyük sem volt felkészülni a lezárásra, tehát például bevásárolni sem tudtak. A toronyházakban kikapcsolták a lifteket, hogy az emberek még véletlenül se lépjenek ki az utcára.

Az egyik helyi lakos a közösségimédia-oldalán számolt be elkeserítő helyzetükről:

Semmit nem tudunk online rendelni, mert nincs házhozszállítás és a szupermarketek is zárva vannak. Úgy kezel a kormány minket, mint az állatokat. Vagy azt akarják, hogy éhen haljunk?

Szecsuán fővárosában, Csengduban is tartanak a lezárások. Ez a második legnagyobb város, ahol huzamosabb lezárás van érvényben Sanghaj után, ahol tavasszal két hónapig voltak az emberek zárlat alatt. Mindez pedig az évtized hőhulláma és a hónap eleji hatalmas földrengés nyomán roppant módon megviseli az embereket.

Legfrissebb híreiben a hivatalos kínai média arról számolt be, hogy néhány pekingi egyetem campusán is találtak fertőzött diákokat. Ők nemrégiben érkeztek vidékről a fővárosba, hogy megkezdjék tanulmányaikat az őszi szemeszteren.

(Borítókép: Védőfelszerelést viselő dolgozók egy szupermarketben 2022. augusztus 9-én Kínában Hszincsiangban. Fotó: Liu Xin/China News Service via Getty Images)

Rovatok