Index Vakbarát Hírportál

Újabb hivatalos közlemény Putyin lemondásáról, egyre többen követelik

2022. szeptember 12., hétfő 21:35

Orosz önkormányzati képviselők egy újabb hivatalos közleményt adtak ki, amelyben Vlagyimir Putyin lemondását követelik.

Mint megírtuk, pénteken már több orosz önkormányzati képviselő is az orosz elnök lemondását követelte. „Arra kérjük, hogy mondjon le a posztjáról, mert a nézetei és a vezetői stílusa rendkívül elavult, amely akadályozza Oroszország fejlődését” – írták abban a közleményben a szentpétervári Szmolenszki kerület képviselői.

Az orosz Insider szerint most az ő követelésükhöz csatlakozott egy újabb nyilatkozattal 19 további képviselő. Ezt a közleményt Kszenija Torsztrom szentpétervári képviselő tette közzé hétfőn, és rajta kívül még összesen 18 másik képviselő írta alá Moszkvából, Szentpétervárról és Kolpinóból. A közlemény mindössze két mondatból áll.

Mi, orosz önkormányzati képviselők úgy hisszük, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin kárt okoz Oroszországnak és az orosz állampolgárnak. Ezért azt követeljük, hogy Vlagyimir Putyin mondjon le az Orosz Föderáció elnökségéről

– írták a közleményben. 

Az Insidernek nyilatkozva Kszenija Torsztrom azt is kifejtette, hogy miért ilyen formában adták ki ezt a deklarációt. Azt mondta: egyetértenek a korábban megjelent nyilatkozattal, de mivel ma Oroszországban az elnyomás miatt nehezen tudnak felszólalni a kormányzat ellen, ezért döntöttek úgy, hogy csak egy tömör, részletes indoklás nélküli közleményt tesznek közzé. Szerintük erre azért van lehetőségük, mert a képviselők ilyen véleményt még megfogalmazhatnak, és törvényileg sem tilos lemondásra felszólítani az elnököt.

Ő nem uralkodó, hanem közszolga, aki az adónkból kap fizetést. A mi feladatunk pedig az, hogy a nép érdekeit képviseljük, és azt látjuk, hogy a nép elégedetlen

– mondta Torsztrom, majd ezután arra is hivatkozott, hogy az orosz alkotmány szerint minden hatalom a néptől ered. 

A politikus a saját Twitter-posztjában azt is hozzátette, hogy a tömör megfogalmazással ez a közlemény senkit sem „hiteltelenít”. „Aki önkormányzati képviselő, és egyetért, az csatlakozhat a kezdeményezéshez”– zárta a bejegyzést. 

Ezzel összefüggésben Kszenija Torsztrom hétfő estig többször is posztolt, és azt írta, hogy egyre többen írják alá a nyilatkozatot. Legutóbb azt írta, hogy újabb hét ember csatlakozott hozzájuk.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2016. december 23-án. Fotó: Russian Presidential Press and Information Office / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok