Index Vakbarát Hírportál

Radioaktív hulladék veszélyezteti a lakosságot Szerbiában

2022. szeptember 12., hétfő 11:53 | aznap frissítve

Radioaktív hulladék veszélyezteti a lakosságot Szerbiában, ami még a volt Jugoszlávia idejében termelődött. Jelenleg két épületben tárolják, mindössze néhány kilométerre a szerb fővárostól. A szakember szerint ideje lenne foglalkoznia a kormánynak az üggyel.

Veszélyezteti a lakosságot a Vinca Nukleáris Intézet Szerbiában, ugyanis az ott található radioaktív hulladék továbbra is elszállításra vár. A Nova napilapnak Dusko Kosutic, a fizikatudományok szakembere beszélt arról, hogy az a hatalmas mennyiségű radioaktív hulladék még a volt Jugoszláviában lett előállítva, két épületben tárolják azokat, amelyek mindössze 12 kilométerre vannak Belgrád központjától.

Az új tárolóhely, a H3-as hangár, amely biztonságosan tudná tárolni az ilyen jellegű hulladékot, még 2009-ben felépült, de továbbra is üres. A két meglévő tárolóban lévő hulladékot kellene átcsomagolni és áthelyezni az új helyre

– magyarázta a szakember a Szabad Magyar Szó szerint, aki kiemelte, hogy 15 éve nem tesz semmit a kormány a probléma megoldásának érdekében. Elmondása szerint a hulladék elszállítása akár több évig is eltarthat, ugyanis meg kell vizsgálni, hogy miből mennyi van.

A két épületben kisebb hordókban tárolják a radioaktív anyagokat, azonban a hordók idővel rozsdásodni és szivárogni kezdenek.

Amennyiben nem tudjuk megközelíteni ezeket a hordókat, nem tudjuk észrevenni sem, hogy szivárognak, csak akkor, amikor már a földbe és a vízbe kerültek

– mondta Kosutic, aki felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbia továbbra is termel radioaktív hulladékot, az iparban is használnak ilyen eszközöket, valamint még mindig vannak olyan épületek, amelyek radioaktív villámhárítóval vannak ellátva.

Rovatok