Index Vakbarát Hírportál

Volt nagykövet: Az ukrajnai háború a két Korea harca is

2022. szeptember 13., kedd 19:10

Észak-Korea és Dél-Korea az ukrajnai háborúban is harcol egymással. Csoma Mózes, a volt szöuli nagykövet arról beszélt, hogy mi dolga van a két Koreának egy tőlük földrajzilag messze eső háborúval.

Az ukrajnai háborúban Észak-Korea Oroszországot, Dél-Korea pedig Ukrajnát, az Amerikai Egyesült Államokat és az Ukrajnával szövetséges országokat támogatja.

Észak-Korea a háborús szerepvállalásával kitörhet abból az elszigeteltségből, amelybe 2010-ben sodorta magát a különböző atomügyekkel és rakétatesztekkel. Később, 2017-re már saját szövetségesei, Kína és Oroszország számára is vállalhatatlan lett.

Ám azzal, hogy bekapcsolódott az ukrajnai háborúba, az észak-koreai rezsim felértékelődött Oroszország számára.

Dél-Korea pedig az Egyesült Államok szövetségeseként Ukrajnának és Ukrajna szövetségeseinek nyújt támogatást – számolt be Csoma Mózes volt szöuli nagykövet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.

Csoma Mózes emlékeztetett, hogy volt már ehhez hasonló helyzet, amikor a vietnámi háború idején Dél-Korea az Egyesült Államok szövetségeseként harcoló alakulatokat, összességében több mint háromszázezer főt küldött Dél-Vietnámnak, Észak-Korea pedig Észak-Vietnámot segítette pilótákkal. Így a két Korea konfliktusa egy földrajzilag távoli helyszínen folytatódott.

Változó viszony

A két ország viszonyát nagyban befolyásolja, hogy délen épp milyen kormány van hatalmon. A dél-koreai rendszer kétpólusú: egy balközép és egy konzervatív jobboldali tömörülés jellemzi. A balközép oldal az északi rezsimmel szemben békülékenyebb és párbeszédet hangsúlyozó politikát folytatott 2017 és 2022 között.

2022 májusától viszont a jobboldal került hatalomra, és a konzervatív vezetés ragaszkodik ahhoz, hogy Észak-Korea tényleges lépéseket tegyen a nukleáris leszerelés, valamint a két állam közötti feszültség csökkentése érdekében.

Rovatok