Index Vakbarát Hírportál

Németország nem kér többet a zsarolásból, új kereskedelmi politikát dolgozna ki

2022. szeptember 13., kedd 20:09

A német gazdasági miniszter kedden kijelentette, hogy kormánya új kereskedelmi politikán dolgozik Kínával, hogy csökkentse a kínai nyersanyagoktól, akkumulátoroktól és félvezetőktől való függést, és azt ígérte, hogy „nincs több naivitás” a Pekinggel folytatott kereskedelmi kapcsolatokban.

Robert Habeck a Reutersnek elmondta: Kína szívesen látott kereskedelmi partner, de Németország nem engedheti meg, hogy Peking protekcionizmusa torzítsa a versenyt, és nem fogja visszafogni az emberi jogok megsértésének kritikáit az üzlet elvesztésének veszélye miatt.

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy zsaroljanak bennünket

– mondta egy interjúban a német gazdasági miniszter.

Kína az elmúlt hat évben Németország legnagyobb kereskedelmi partnere volt, 2021-ben a kereskedelem mértéke meghaladta a 245 milliárd eurót (246 milliárd dollárt).

Habeck szerint Németországnak muszáj nyitnia új kereskedelmi partnerek felé, mivel számos ágazatuk erősen függött a kínai értékesítéstől.

Ha a kínai piac bezárulna, ami jelenleg nem valószínű, akkor rendkívüli értékesítési problémáink lennének

– mondta Habeck, hozzátéve, hogy a gazdasági minisztérium hozzájárul az új német–kínai politikához, amelynek nagy része már megvalósult. Elmondása szerint ez is jól mutatja, hogy nincs több naivitás a Pekinggel folytatott kereskedelmi kapcsolatokban.

Németország a jövőben kritikusabban akarja vizsgálni Kína európai befektetéseit. Habeck például jelezte, hogy ellenzi a kínai Cosco azon terveit, miszerint részesedést akarnak vásárolni a németországi Hafen Hamburg konténerüzemeltetőben.

Rovatok