Index Vakbarát Hírportál

35 év börtön várhat a kínzással vádolt volt koszovói lázadók parancsnokára

2022. szeptember 13., kedd 19:37

A háborús bűnökkel foglalkozó ügyészek 35 év börtönbüntetésre ítélték hétfőn a Koszovói Felszabadítási Hadsereg egykori gerillaparancsnokát, aki állítólag egy „kínzókamrát” vezetett a Szerbiával folytatott 1998–99-es függetlenségi konfliktus idején – írja a Reuters.

A Reuters értesülései szerint Salih Mustafát gyilkossággal és kínzással vádolják egy koszovói fogolytábor miatt, ahol az ügyészek szerint napi rendszerességgel verték és kínozták a foglyokat, főleg koszovói albánokat, akik a Koszovói Felszabadítási Hadsereg politikai ellenfelei voltak.

Mustafa vádirata szerint személyesen vett részt legalább hat fogoly megverésében és kínzásában, valamint jelen volt, amikor egyikük olyan súlyos sérüléseket szenvedett, amibe később bele is halt.

Az 50 éves Mustafa tagadta az ellene felhozott vádakat, amelyet ügyvédei koholtaknak tartanak. Az ügyben jövő év elején várható ítélethozatal.

Feltételezések szerint több mint 13 ezer ember halt meg az 1998–1999-es koszovói felkelés során, amikor az akkori elnök, Slobodan Milosevic alatt még Szerbia része volt. A harcok a NATO közbeavatkozása után fejeződtek be, ami után Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét.

Nemrégiben újra fellángolt a Koszovó és Szerbia közötti konfliktus, ugyanis uniós és amerikai kérésre a koszovói kormány visszakozott, és átmenetileg elhalasztotta az új szabályok érvényesítését, amelyek arra kényszerítették a szerb területeken élőket, hogy szerb rendszámtábláikat koszovóira cseréljék.

A két ország végül megállapodásra jutott egymással a személyi okmányokkal kapcsolatban. A felek arra az eredményre jutottak, hogy Szerbia megszünteti a koszovóiak számára eddig kötelező ki- és belépődokumentumokat a határátkeléshez, cserébe Koszovó vállalja, hogy nem vezet be ilyen kötelezettséget a szerbek számára. A rendszámtáblákhoz kapcsolódó vitában viszont még nem jutottak dűlőre.

Szerbia elmondása szerint céljuk a béke és a stabilitás megőrzése, ezért nemrégiben Ana Brnabic szerb miniszterelnök Koszovóba látogatott, hogy az ott élő szerb kisebbséget Belgrád támogatásáról biztosítsa.

Rovatok