Index Vakbarát Hírportál

Kína megneszelte, mit tervez az uniós kémfőnök

2022. szeptember 14., szerda 13:21

Az Európai Unió legmagasabb rangú hírszerzési tisztviselője lemondta tajvani útját, miután a helyzetet ismerő két diplomata szerint úgy tűnik, hogy szigorúan titkos előkészületei előzetesen kiszivárogtak Pekingbe.

Az uniós hírszerzés vezetője lemondta tajvani útját, miután Peking tudomást szerzett titkos útiterveiről. Kérdéses, hogyan szivároghatott ki Kínába egy magas rangú uniós tisztviselő terve.

José Casimiro Morgado, az Európai Unió hírszerzési és helyzetelemző központjának igazgatója a diplomaták szerint októberben tett volna titkos látogatást, hogy tajvani tisztviselőkkel találkozzon.

Az uniós kémfőnök terve azonban meghiúsult, miután Peking hozzájutott az információkhoz, és nyomást gyakorolt az Európai Unióra, hogy lemondja a látogatást, amelyre Kína egyre fokozódó katonai fenyegetései közepette került volna sor Tajvanon, amelyet Peking saját területének tekint.

Kína megálljt parancsolt, az EU tagadja a tervet

A Politico szerint nem derült ki, hogy belülről került-e ki egy személytől az információ vagy adatok véletlenül szivárogtak-e ki az EU részéről, és a diplomaták is aggódnak amiatt, hogy Peking beavatkozása után az EU megváltoztatta terveit.

Az ügyről tájékoztatott uniós tisztviselő utólag cáfolta, hogy Morgado látogatást tervez. Azt állította, hogy Morgado csupán telefonos megbeszéléseket tervezett tajvani tisztviselőkkel, de úgy döntött, hogy még ezt a távkapcsolatot is felfüggeszti, mivel a kínaiak reagáltak Nancy Pelosi amerikai házelnök múlt havi tajpeji látogatására.

Az EU szóvivője szerint „általános szabályként soha nem kommentálják az Európai Külügyi Szolgálat munkatársainak mindennapi munkáját a nyilvánosság előtt”. Azt nem árulta el, hogy folyik-e vizsgálat Morgado utazási terveinek kiszivárogtatásairól.

Kína uniós képviselete, amikor Morgado eredeti tervéről kérdezték, azt mondta, hogy Kína „következetesen és határozottan ellenzi a tajvani régió és a Kínával diplomáciai összeköttetésben álló országok vagy szervezetek közötti hivatalos kapcsolat bármilyen formáját”.

Rovatok