Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a választáson alulmaradó svéd miniszterelnök

2022. szeptember 14., szerda 20:20

Egy szerdai sajtótájékoztatón jelentette be lemondását Magdalena Andersson svéd miniszterelnök. A szociáldemokrata politikus pártja a jelenlegi eredmények alapján szoros küzdelemben maradt alul a jobboldali pártszövetséggel szemben.

Szerda este bejelentette lemondását Magdalena Anderson, Svédország miniszterelnöke. A szociáldemokrata kormányfő azután kényszerült erre a döntésre, hogy az előző heti választásokon a jobboldali pártszövetség szerezte meg a parlamenti többséget – adta hírül az MTI.

Magdalena Andersson sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a választás eredménye elég világos ahhoz, hogy az érintettek levonják a megfelelő következtetést, így most az a legfontosabb, hogy mielőbb felálljon az új kormány a skandináv országban.

Ezért a holnapi napon kérni fogom a házelnököt, hogy mentsen fel tisztségemből

– jelentette ki a leköszönő miniszterelnök.

Az 55 éves Magdalena Andersson 2021. november végén lépett hivatalba az ország történelmének első női miniszterelnökeként.

Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt vezetője a jobboldal jelöltje a miniszterelnöki tisztségre.

„Elkezdem most a munkát az új kormány megalakítása érdekében, amely képes lesz megoldani a dolgokat, amely egész Svédország és minden állampolgár kormánya lesz” – jelentette ki Kristersson.

Ahogy arról korábban korábban az Index is beszámolt, eredetileg vasárnap késő este akarták bejelenteni a svéd parlamenti választások eredményét, de a választási hatóság hétfői közleménye szerint a szoros szavazati arányok miatt szerdáig várni kellett, amikorra az összes szavazatot, köztük a külföldön leadott voksokat is megszámolják.

A választók voksolás utáni megkérdezésén alapuló felmérések (exit pollok) vasárnap estig az Andersson vezette pártok szoros győzelmét jósolták, de hétfőn kora reggelre már a tényleges szavazatszámlálás alapján a konzervatívok felé billent a mérleg: a véglegeshez közeli eredmények szerint 176 mandátumot szereztek, míg a balközép 173 mandátumot gyűjtött.

(Borítókép: Magdalena Anderson. Fotó: Pier Marco Tacca / Getty Images)

 

Rovatok