Index Vakbarát Hírportál

Második munkanapján bocsátották el a brit pénzügyminisztérium titkárát

2022. szeptember 15., csütörtök 09:03

Liz Truss nem vesztegeti az időt olyan emberekre, akikben nem tud teljes mértékben megbízni. A brit pénzügyminisztérium egyik tisztviselőjének gyors eltávolítása azt mutatja, hogy könnyen és gyorsan dönt maga körül a megválasztott tisztviselők sorsáról. Elsőként a pénzügyminiszter titkára távozott, akit Kwasi Kwarteng második munkanapján elbocsátott.

Miközben az Egyesült Királyság gyászba borult a királynő halála miatt, és az uralkodására emlékezik, az új miniszterelnök, Liz Truss nem vesztegeti az idejét, hogy meghatározza kormánya irányvonalát. Az irányelvét azzal a mondással is lehetne jellemezni, hogy megszoksz, vagy megszöksz. „Állj be a sorba, vagy tűnj el” – írja a Bloomberg.

„Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter rangidős kincstári tisztviselőjének kirúgása megfélemlítheti a köztisztviselőket, és egy nem zökkenőmentes elmozdulást jelez afelé, hogy a miniszterek a saját nézeteikkel egybecsengő tanácsokat részesítsenek előnyben” – figyelmeztetett a közszolgálat egy korábbi vezetője.

Az első, aki távozik, az a pénzügyminisztérium legmagasabb rangú köztisztviselője, Tom Scholar. Emberemlékezet óta egyetlen brit pénzügyminiszter sem bocsátotta el az állandó titkárát közvetlenül a pozícióba lépése után.

Lord Kerslake, a brit Lordok Házának tagja és korábbi közszolgálati vezető szerint az, hogy az új kancellár első hivatali lépéseként eltávolította Tom Scholar állandó minisztert, „szégyenletes” és „aggasztó” lépés. A Guardiannek elmondta, hogy a kormány a jelek szerint egy „újfajta irányelv” felé mozdul el, ami megakadályozhatja, hogy a vezető tisztviselők hajlandók legyenek kihívásokat felvállalni, és ronthatja az emberek bizalmát abban, hogy a miniszterek a legjobb tanácsokat kapják.

(Borítókép: Liz Truss. Fotó: Markus Schreiber – WPA Pool/Getty Images)

Rovatok