Index Vakbarát Hírportál

„Jelentse fel szomszédját, ha 19 foknál melegebbre fűti a lakását!”

2022. szeptember 15., csütörtök 21:52

A svájci rendőrség nyomozást indított egy olyan reklámkampány ügyében, amely arra buzdítja a lakosokat, hogy energiatúlfogyasztás gyanúja esetén jelentsék fel szomszédjukat.

„Szomszédja 19 Celsius-foknál melegebbre fűti lakását? Jelentse nekünk!” – áll a plakáton egy telefonszám felett, amely vélhetően a svájci szövetségi energiahivatalhoz tartozik. A plakát bal felső sarkában a Svájci Államszövetség címere kelti a hitelesség látszatát. A plakátokat számos nyilvános helyen, így például buszmegállókban függesztették ki.

A megtévesztő kampány kétszáz svájci frankot (85 ezer forintot) ígér azoknak, akik veszik a bátorságot, és névtelenül feljelentik szomszédjukat a hatóságnál.

Emiatt az energiahivatal internetes oldalán figyelmezteti a fogyasztókat, hogy ne dőljenek be a hamis kampánynak.

A szövetségi rendőrség közölte: a svájci címer visszaélésszerű használatáról és egyéb szabálysértésekről kaptak bejelentést. Az ügyben még folyik a nyomozás.

Az SRF közszolgálati televízió jelentette, hogy a kampány plakátja a Telegram üzenetküldő szolgáltatás több orosz csatornáján is megjelent, ezeket átvette a fehérorosz BelTa hírügynökség is, az RT orosz televíziós csatorna pedig hamis riportot készített és adott le a túlfogyasztó szomszédjukat feljelentgető svájciakról.

A svájci kormány takarékosságra ösztönzi az embereket

A svájci kormány augusztus végén energiatakarékossági kampányt indított, amelyben arra sarkallja a lakosságot, hogy a várható energiaválságra tekintettel igyekezzenek minél kevesebb gázt és áramot fogyasztani. Ennek módja a kampány szerint lehet a fűtés letekerése, a használaton kívüli elektromos berendezések kikapcsolása vagy akár a lábasok lefedése főzés közben.

Rovatok