Index Vakbarát Hírportál

A bolygó megmentéséért ajándékozta el cégét egy milliárdos

2022. szeptember 15., csütörtök 07:36

A Patagonia szabadtéri ruházati cég milliárdos alapítója elmondta, hogy cégét egy jótékonysági alapítványnak adományozta.

Yvon Chouinard cégalapító elmondta, hogy egy új tulajdonosi struktúra keretében minden olyan nyereség, amelyet nem forgatnak vissza az üzlet működtetésébe, az éghajlatváltozás elleni küzdelemre megy. Állítása szerint ez évente mintegy 100 milliárd dollárt (40 665 milliárd forint) tesz majd ki, a vállalat állapotától függően. 

A Patagonia több mint tíz országban értékesít túra- és egyéb szabadtéri ruházatot. Az 1973-ban alapított cég becsült bevétele idén 1,5 milliárd dollár (609 milliárd forint) volt, a tulajdonos nettó vagyona pedig 1,2 milliárd dollárra (488 milliárd forint) tehető.

A Földért mondott le

„Mérhetetlensége ellenére a Föld erőforrásai nem végtelenek, és egyértelmű, hogy túlléptük a határait” – mondta a vállalkozó arról, hogy miért mondott le a tulajdonjogról.

Ahelyett, hogy értéket vonnánk ki a természetből és alakítanánk át vagyonná, a Patagonia által létrehozott javakat a természet védelmére használjuk

– fogalmazott Yvon Chouinard. A kaliforniai cég már eddig is éves nyereségének 1 százalékát aktivistáknak adományozta, és elkötelezte magát a fenntarthatóság mellett, de a vásárlóknak írt nyílt levelében az üzletember kijelentette, hogy többet szeretne tenni.

Elmondta, hogy kezdetben fontolgatta a Patagonia eladását és a pénz jótékonysági célokra való felajánlását, vagy a vállalat tőzsdére vitelét. Mindkét lehetőség azt jelentette volna, hogy feladja az üzlet irányítását. Ehelyett a Chouinard család, amely mindig is birtokolta a vállalatot, két új szervezetre ruházta át azt. A család által vezetett Patagonia Purpose Trust marad a vállalat irányítórészvényese, de a teljes részvényállománynak csak 2 százalékát fogja birtokolni – írja a BBC.

„Évente a vállalkozásba befektetett összeg után megtermelt pénzt osztalékként osztjuk szét a válság elleni küzdelem érdekében” – mondta Chouinard, aki nem az első vállalkozó, aki vagyont osztogat.

A Microsoft alapítója, Bill Gates idén is megfogadta, hogy lekerül a világ leggazdagabb embereinek listájáról, amikor 20 milliárd dollárt adományozott jótékonysági alapítványának. A technológiai óriáscég tulajdonosa, akinek vagyona 118 milliárd dollárra tehető, 2010-ben fogadkozott, hogy jótékony célra ajánlja fel vagyonát, de vagyona azóta több mint kétszeresére nőtt.

Rovatok