Index Vakbarát Hírportál

Felháborodtak az oroszok, amiért nem kaptak meghívást II. Erzsébet temetésére

2022. szeptember 16., péntek 08:44

Nem kapott meghívást II. Erzsébet brit királynő szeptember 19-i temetésére Oroszország, amelynek külügyminisztériuma emiatt csütörtökön közleményben bírálta Nagy-Britanniát. Az orosz külügyi szóvivő beszámolója szerint a britek az ukrajnai orosz invázióval indokolták a döntést.

Közleményben bírálta az orosz külügyminisztérium Nagy-Britanniát, amiért nem hívták meg diplomatáikat a szeptember 8-án meghalt II. Erzsébet királynő hétfői temetésére – adta hírül az MTI.

A tárca a brit fél lépését kegyeletsértőnek és erkölcstelennek minősítette, majd hozzátették: „a világszerte milliók szívét megindító gyász napjait Nagy-Britannia geopolitikai célokra használják fel”, egyfajta leszámolásként.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivőjének közlése szerint a brit külügyminisztérium tájékoztatta Oroszország londoni nagykövetségét arról, hogy nem küldenek meghívót a gyászszertartásra a külügyi vezetésnek. Mint fogalmazott: „ürügyként” az Ukrajnában zajló különleges hadműveletet nevezték meg. 

Ez rendkívül kegyeletsértő II. Erzsébet emlékével szemben, aki a második világháborúban a brit hadsereg területvédelmi erőinek soraiban szolgált, amelyek a nácik, illetve ukrán követőik, Sztepan Bandera és Roman Suhevics ellen harcoltak. 

Most a brit elit az ő oldalukon áll

– fogalmazott a külügyi szóvivő.

Oroszország távolléte a Moszkva és London közötti igen feszült diplomáciai kapcsolatokról tanúskodik. A feszültség több éve tart, a Szkripal-ügytől (a Nagy-Britanniában 2018-ban novicsok idegméreggel megmérgezett egykori orosz kém esetétől) az ukrajnai háborúig.

Az oroszok mellett egyébként Belarusz, valamint Mianmar és Észak-Korea sem kapott meghívót a gyászszertartásra. Arról, hogy kik kaptak meghívást az eseményre, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben, Magyarországot Novák Katalin köztársasági elnök képviseli majd, akivel férje is jelen lesz.

(Borítókép: II. Erzsébet királynő előtt tisztelegnek a londoni Westminster Hallban 2022. szeptember 16-án. Fotó: Lorena Sopena / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok